Biste li već nošene gaćice iskoristili na ovakav način?

2.11.2010.
12:06
VOYO logo

Osebujna Pipilotti Rist proslavljena je konceptualna i videoumjetnica podrijetlom iz Švicarske. U svojoj se karijeri može pohvaliti poprilično raznolikim portfeljom radova, koji uključuju filmove, videouratke, frenetične instalacije, web art, performanse, skulpture i cijeli niz konceptualnih projekata, a izlagala je u brojnim svjetskim galerijama i muzejima.

Možda najveći interes javnosti, moglo bi se reći zbog pomalo kontroverznog karaktera, izazvao je njezin idejni prijedlog za natječaj „Contemplating the Void“, instalacija za „popunjavanje“ središnje praznine njujorškog Guggenheima, gdje je Pipilotti predvidjela golemi klitoris u mjerilu 450:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda se relativno često u svom izričaju poigrava seksualnošću i provokacijom, za razliku od niza konceptualnih umjetnika, njezini su radovi prepuni boja i nerijetko odaju dojam jednostavnosti i sreće. U karijeri je osvojila niz nagrada, od kojih treba izdvojiti priznanje s Venecijanskog bijenala 1997. godine.

Jedna od njezinih posljednjih, doista jedinstvenih instalacija je duhoviti viseći luster nazvan Massachusetss Chandelier, izrađen od desetaka komada raznoraznog donjeg rublja, svih boja, oblika i veličina. Pipilotti je bokserice i gaće sakupila od svojih prijatelja i obitelji. Tvrdi da su nošene, ali ipak oprane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miješane muške i ženske komade intimnog rublja žičanom je strukturom povezala u konveksnu pamučnu formu, gigantski luster osvijetljen iznutra. Instalacija je bila postavljena u sklopu njezine, nedavno zatvorene, samostalne izložbe u galeriji Luhring Augustine u New Yorku, piše Pogledaj.to.

Prethodni članci:

arti-201010280103006 arti-201010220509006 arti-201010260400006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo