Besplatne arhitektonske konzultacije u MSU

U sklopu izložbe 'Socijalizam i modernost' u Muzeju suvremene umjetnosti, od subote 14. siječnja do 26.

10.1.2012.
14:55
VOYO logo

Prvo će se 14. siječnja u 12 sati s Trga Ivana Meštrovića (kod sata) krenuti u otkrivalačku šetnju Zapruđem. Naime, rijetki znaju da je izvorna ideja gradonačelnika Holjevca bila da se Zapruđe proteže preko dva kvarta, danas Zapruđa i Središća. Velika tabla s natpisom Srebrni grad na križanju današnjih Avenija Dubrovnik i V. Holjevac trebala je isticati, danas nepravedno toliko prezrenu, aluminijsku oplatu zgrada u Zapruđu kao vrhunac modernističke izgradnje i upotrebe novih dosega u industriji građevnih materijala i tehnologije.

Upravo je Zapruđe projekt na kojem se može sagledati princip izgradnje naselja 60-ih godina, što omogućuje potpuna provedba zadanih urbanističkih planova bez dodatnih intervencija osim proširivanja parkirališnih mjesta 70-ih godina. Vodstvom kroz kvart njegova 'konzerviranost' u visokom modernizmu omogućava direktan pogled prema novim principima izgradnje 60-ih godina, tadašnjim funkcioniranjima gradskih institucija, politici socijalizma koja omogućava plansko razvijanje grada, te arhitektonskim utjecajima zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatne arhitektonske konzultacije

Potom će se 21. siječnja od 12 do 18 sati u predvorju MSU održati besplatne arhitektonske konzultacije, u sklopu 'hitneArhitekture', istraživačkog projekta grupe ARCHIsquad. Posjetitelji i stanovnici Novog Zagreba pozvani su na sudjelovanje i dijeljenje svojih stambenih iskustava i potreba, a na temelju predstavljenih problema tim stručnjaka pružit će što konkretnija rješenja, o tome kako malim investicijama, ne nužno financijske nego prije emotivne prirode, mogu mijenjati svoj izgrađeni svijet na bolje. Na konzultacije je poželjno donijeti podloge na temelju kojih će se rješavati konkretni problem (npr. tlocrt ili skica stana, fotografije prostorija il specifičnih detalja).

Inače, ARCHIsquad – odred za arhitekturu savjesti – grupa je mladih arhitekata koja se bavi pitanjima društveno-osjetljive arhitekture, a osnovana je 2006. godine u Zagrebu. Pilot projekt 'hitnaArhitektura' uspješno je pokrenut u Galeriji Prozori na Peščenici u proljeće 2011., nastavljen je u Momjanu u sklopu festivala Vizura Aperta 2011., a svoju treću etapu iskušat će u MSU-u u neposrednom radu sa stanovnicima Novog Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijaviti se možete na: eduakcija@msu.hr ili telefon (01)605 27 19

Razgovor o Velesajmu i Vukovarskoj ulici

Posljednji program održat će se 26. siječnja u 17 sati u MSU, a razgovarat će se o vizijama budućnosti koju su ponudili hrvatski arhitekti i urbanisti od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća kroz dvije važne modernističke teme – Ulicu grada Vukovara i Zagrebački velesajam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjeluju: dr.sci. Vedran Ivanković, d.i.a, Arhitektonski fakultet, Zagreb; Lana Lovrenčić, Platforma 9,81, Zagreb i dr.sci. Sandra Križić Roban, moderatorica razgovora, prenosi Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo