Slavni redatelj: U Hrvatskoj su me ponizili kao čovjeka!

Kultni mađarski redatelj početkom godine je najavio da će u sklopu Splitskog sveučilišta pokrenuti doktorski studij filma, na kojem će, osim njega, predavati velika filmska imena.

12.7.2012.
14:45
VOYO logo

Početkom godine u hrvatskim je medijima pompozno odjeknula vijest da će mađarski redatelj Bela Tarr u sklopu Splitskog sveučilišta najesen pokrenuti doktorski studij filma, na kojem će, osim njega, predavati velika filmska imena, poput Jima Jarmuscha, Tilde Swinton, Akija Kaurismakija, Gusa Van Santa i brojnih drugih.

Na konferenciji za novinare održanoj sredinom svibnja u Zagrebu vijest je i službeno potvrđena, a nitko tada nije krio oduševljenje i zadovoljstvo da će Split i Hrvatska dobiti filmski studij na svjetskoj razini. Ivan Pavić tom je prilikom izjavio da je dobiti Belu Tarra veliki privilegij za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva mjeseca poslije, oduševljenja, dostojanstva i kulture nema ni u tragovima. Ogorčen, tužan i, kako sam kaže, ponižen, Bela Tarr ispričao je kako razmišlja studij otvoriti u nekom drugom gradu ili državi. Razlog tome jest činjenica da ga, tvrdi, u splitskoj Umjetničkoj akademiji potpuno ignoriraju, piše Jutarnji list.

''Lokalni uvjeti koji dolje vladaju za mene su veoma čudni. Moram vam objasniti priču. Ovaj projekt veoma se svidio redatelju Hrvoju Hribaru i on ga je odmah podržao. Projektom se oduševila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Upoznao sam i predsjednika. Čak su i političari rekli da je projekt odličan. Zatim sam potpisao dokument s gospodinom Pavićem, rektorom Splitskog sveučilišta, i odlučili smo pokrenuti školu. Onda je nastao prvi problem. Sveučilište nema pravni identitet u okviru bolonjskog sustava i gospodin Pavić me uputio na Umjetničku akademiju u Splitu. No, oni nisu bili tako ljubazni kao ostali i nisu mi u stanju reći što su odlučili. Goran Golovko, koji je prodekan Umjetničke akademije za umjetnost, znanost i međunarodnu suradnju, obećao mi je poslati službeno pismo i očitovanje jer ja imam rokove koje moram ispoštovati. Cijeli dan gledam u mobitel i provjeravam mail. Prošlo je 18 sati, a ja još uvijek nisam dobio ništa. Dosta mi je. Dopustite da vam nešto kažem. Mnogi ljudi i mnogi gradovi pozdravljaju ovaj projekt i zainteresirani su za njega. Ja nisam dijete. Sam sam sve pripremio, od sadržaja, suradnji, do detaljnog rasporeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobno sam odabrao stanove za profesore koji dolaze, čak znam datum kada Gus Van Sant treba doći na svoje prvo predavanje. I što da mu sada kažem? Znate što ću mu reći? Neka se jebu, mijenjamo lokaciju'', poručio je Tarr i dodao da su ga u Hrvatskoj ponizili kao čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo