Balkan će uskoro biti razotkriven!

Spremite se za veliko dešifriranje Balkana!

5.11.2010.
11:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U izdanju nakladnika Znanje početkom studenog mjeseca na domaćem i regionalnom tržištu bit će objavljena multi kulti knjiga pod nazivom Bez rocka trajanja s pripadajućim glazbenim soundtrackom i grafičkom mapom.

Knjiga, CD Soundtrack, glazbena/grafička mapa...100 albuma i izvođača koji govore o tome tko, što i kako jesmo, a što bismo htjeli biti, 100 dopunskih koje ne bi smjeli zaboraviti… glazbeno dešifriranje Balkana! U knjizi osim autora sudjeluje stotina izvođača i autora koji su svojom glazbom pomogli predstaviti prostor s kojeg potičemo i dešifrirati ga kao bitan dio na glazbenoj mapi svijeta. Od vječnih nostalgičara za novim valom, rušenja tabua zbog prisutnosti turbo folka, spominjanja prve lige pop glazbe, neskrivenih simpatija prema domaćem etni i alternativi, Jurkas se dotakao svega od Vardara do Triglava polemizirajući s dosad ustaljenim shvaćanjima nečijih veličina - u potezu od Timea, Drage Mlinarca, Fosila i Krila, Azre, Haustora, Discipline Kičme, Filma, Partibrejkersa, Idola, Laibacha, Borghesie, Miladoyke Youneed, Lačnog Franza, Buldožera, Plavog Orkestra, Zabranjenog pušenja, Predina, Olivera, Arsena, Josipe, Đoleta, Čorbe, Dugmeta, Prljavaca, preko Laufera, Majki, Psihića, Pipsa, do novog doba Ede Maajke, TBF-a, Urbana, Kawasaki 3P-a, Cinkuša, Mire Evačića, Lidije Bajuk, ne strahujući od seciranja utjecaja Rokera s Moravu ili Lepe Brene. U knjizi o otvorenim temama raspravlja stotinjak aktera zbivanja. Pročitajte što su govorili: Koja o Azri, Urban o Let3, Vojko Obersnel o Let3, Brian Rašić o Ribljoj Čorbi, Jasenko Houra o Bregoviću, Cane o Pankrtima, Mirko Ilić o Filmu, Edo Maajka o TBF-u, TBF o Balaševiću, Štulić o samome sebi, Rundek ni o kome, Oliver o Zdenku Runjiću, Josipa Lisac o Zdravku Čoliću, Zoran Predin o slovenskim i hrvatskim političarima, Lea Dekleva o Arsenu Dediću, Gibonni o Buldožeru, Belan o Dvorniku, Anđa Marić o Gopcu, Ida Prester o Marini Perazić, Igor Mirković o Šarlu Akrobati, Rajko Grlić o Idolima, Laibach o ostatku jugonostalgičarske scene, Vlada Divljan o Paket Aranžmanu, Koja o Kako je propao rokenrol, što Ivi Šulentić znači Urban, a Tatjani Jurić Zvonko Bogdan, jesu li namjerno ili nenamjerno zalutali Rokeri s Moravu i Lepa Brena, odgonetke na pitanje koji su najoriginalniji izvođači i albumi ikad snimljeni na ovim regionanim državnim prostorima… Osnovna ideja je bila razotkrivanje onog najboljeg, najgoreg ili samo karakterističnog za podneblje iz kojeg dolazimo, koje nas opisuje i govori o nama više nego bismo mi to željeli priznati. Glazba kao nešto što nas određuje, bez mogućnosti bježanja, ma koliko se često trudili okretati glavu u kontra smjeru od onoga koji nam odgovara.

Tematski siže su osvrti na najznačajnije pop kulturne izvođače, glazbu, pojave, albume s prostora zemalja ex Yu (ono što se kaže Regije, Jugosfere, …) na konto prošlog i tekućeg stoljeća. Stotina glavnih, stotina dopunskih – primjera i odgovara na pitanje što jesmo, a što bismo željeli biti – kroz glazbu.

REKLI SU O KNJIZI: "Ako postoji literarni Eminem, Jurkas je najbliže toj definiciji rodnog pojma..." "Dokaz da pisati o glazbi nije svirati muškom spolnom organu…" "Prava "fight club" knjiga. Prva liga esejiste – idealiste." "Ovo nije knjiga s ključem, nego knjiga s mudima." "Inovativno – strastveno – eksplozivno – zabavno…" "Najvrućlji komad papira u zadnjih par godina, pomirenje one sjajne fore o 1000 albuma koje morate preslušati prije nego umrete i Hornbyjevog Hi- Fi." "Bilo je vrijeme da dobijemo jednog nonkonformistu na literarnoj sceni. Ovo je glazbenim rječnikom energična punk rock knjiga..." "Regija je konačno dobila svog Nicka Hornbyja." "Glazbeno dešifriranje Balkana, regije, Jugosfere. Sto albuma i izvođača koji govore o tome što jesmo, a što bi htjeli biti, sto dopunskih koje ne bi smjeli zaboraviti. Knjiga, CD soundtrack, glazbena mapa, dvjestotinjak likova koji su vam život značili…"

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali