Bacali mu novac u dvorište da plati kaznu od 1,3 mil. $

Slavni kineski umjetnik i politički disident Ai Weiwei platio je u srijedu kineskim vlastima čak 1,3 milijuna dolara, iznos koji je navodno utajio poreznicima.

16.11.2011.
16:10
VOYO logo

Naime, kineska porezna služba zaračunala je Weiweiju 15 milijuna juana dugovanja, zajedno za neplaćeni porez i određenu kaznu, te su zatražili da je plati u roku od 15 dana ili mu u suprotnom prijeti kazna zatvora do sedam godina. Nakon što je vijest o astronomskoj kazni objavljena, brojna publika ovog umjetnika počela je prikupljati novac, te su pribavili više od devet milijuna juana.

Neki su Weiweijevi obožavatelji novac bacali i preko zida u dvorište njegovog studija, i to svijajući novčanice u papirnate avione, a donacije su uplaćivane i preko interneta, poštanskim uplatnicama itd...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Ai Weiwei je od početka travnja do kraja lipnja držan na tajnom mjestu, što je izazvalo val prosvjeda u svijetu. Otad živi u kućnom pritvoru te ne smije napustiti Peking.

Inače, Weiwei je u poznat kao jedan od autora olimpijskog stadiona "Gnijezdo" u Pekingu, a časopis ArtReview proglasio ga je najmoćnijim umjetnikom na svijetu u 2011. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo