Almodovar papi: Ukinite celibat

Školovanje u verskoj školi je iskustvo koje je reditelja obeležilo za ceo život

15.3.2013.
6:40
VOYO logo

Za Pedra Almodovara, koji se školovao u verskoj školi - iskustvo koje će ga obeležiti za ceo život, izbor pape Franje bio je prilika da novom poglavaru Rimokatoličke crkve pošalje nekoliko poruka.

- Novi papa je, kako mi se čini, u znaku kontinuiteta, što nije dobar znak -, kazao je proslavljeni španski reditelj u Rimu gde promoviše svoju najnoviju komediju "Prolazni ljubavnici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Glavni izazov crkve danas je da postane ogledalo savremenog sveta, a ne da se od njega udaljava kao što je to dosad činila -, naveo je Almodovar, poručujući papi da dozvoli ženama da budu sveštenice i da ukine celibat.

- Dajući šah-mat celibatu, nestalo bi svo sramotno seksualno zlostavljanje -, kazao je reditelj, pozivajući papu da sveštenicima omigući brak u svim kombinacijama, "kojih ionako ima svega tri: muškarac-žena, žena-žena i muškarac-muškarac".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi Ansa, film "Prolazni ljubavnici", u kome se pojavljuju Penelope Kruz i Antonio Banderas je zabavna komedija u kojoj razdragana grupa putnika, medju kojima ima nekoliko homoseksualaca, doznaje da je avion kojim lete za Meksiko, u opasnosti.

Ubeđeni da je kraj neminovan, poveravaju jedni drugima svoje živote, probleme i poslednje želje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Film je prilično jasna metafora današnje Španije, putovanje bez destinacije. Realnost je još neizvesnija: ne zna se ko će nas voziti i kako ćemo sleteti -, kazao je Almodovar, ističući da je Španija u najgoroj situaciji od uspostavljanja demokratije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo