'15 DANA AUTORA' U CANNESU: / Posebno priznanje filmu 'Zvir' Miroslava Sikavice

Image
Foto: Screenshot/HAVC

Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice nagrađen je posebnim priznanjem u 48.

20.5.2016.
21:28
Screenshot/HAVC
VOYO logo

Najbolji kratkometražni film je francuski Chasse Royale, čiju režiju potpisuju Lise Akoka i Romane Gueret.

Zvir je uvršten u kratkometražnu selekciju 15 dana autora s još deset naslova, a premijerno je prikazan u četvrtak, 19. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu za najbolji dugometražni film osvojio je Wolf and Sheep afganistanskog redatelja Shahrbanoo Sadata, najbolji film na francuskom jeziku je L'Effet aquatique (The Together Project) redateljice Sólveig Anspach, dok je nagradu Europa Cinemas osvojio Mercenaire, redatelja Sache Wolffwona.

Mutan građevinski posao

Film Zvir govori o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za vozača bagera iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan, a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka – svoga sina, navode iz HAVC-a .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, producenti su Lana Ujdur i Boris T. Matić iz Propeler Filma, a glavne uloge u filmu ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Autorica scenografije je Veronika Radman, kostimografije Morana Starčević, a maske Mirna Čurak. Zvir je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

15 dana autora (Quinzaine des réalisateurs) je program koji publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, ali i nove naslove poznatih redatelja – ove godine Paula Schradera, Marca Bellocchia i Pabla Larraina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo