100 godina od rođenja Ivana Gorana Kovačića

Ivan Goran Kovačić rođen je na današnji dan 21. ožujka 1913.

21.3.2013.
12:59
VOYO logo

Ivan Goran Kovačić rođen je u Lukovdolu kraj Vrbovskog, 21. 03. 1913. Studirao je slavistiku u Zagrebu. 1935. godine uzima nadimak Goran. Bio je urednik kulturne rubrike Hrvatskog dnevnika, Novosti, radio u HIBZ-u. Potkraj 1942. godine otišao je s Vladimirom Nazorom u partizane gdje je ubijen.

Pisao je pjesme, novele, eseje, kritike i članke. Izdao je zbirku pjesama Lirika i knjigu novela Dani gnjeva, u kojoj je prikazao male i nesretne ljude pritisnute siromaštvom, djecu svoga rodnog Gorskog Kotara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeo je pisati i dva romana Brod na potoku i Božji bubanj, ali ih nije uspio završiti. Potkraj 1942. priredio je pjesme Ognji i rože i knjigu kritika Eseji i ocjene. Prevodio je s francuskog, engleskog, ruskog i slovenskog jezika. Pisao je i pjesme za djecu. Sabrana djela izašla su mu u sedam knjiga.

Jama, osuda zločina i himna čovjekove slobode

Poema Jama djelo je o stravičnim fašističkim pokoljima, a u jednom od njih i sam je stradao. Upravo je ovo djelo vrhunac njegova nastalo u ratnim danima. Jama će snagom umjetničkog dosega biti trajna osuda zločina i himna čovjekove slobode, ljudskog dostojanstva, istine i ljepote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Goran Kovačić nije doživio izlazak svojih kasnijih knjiga. Ognji i rože, Sveti psovač, Eseji i ocjene, prijevodi strane lirike i Izabrana djela izlaze poslije Drugoga svjetskog rata.

Četnici su 13. srpnja 1943. godine ubili ovog velikog hrvatskog književnika u okolici Foče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo