Krušni trening

Ima li što bolje od svježe pečenoga kruha? Pa još da se po njega ne mora izlaziti iz kuće. Ali i da se ne mora nabavljati posebna oprema i čekati satima da bude gotov.

14.11.2012.
11:12
VOYO logo

Jednostavan pivski kruh

POTREBNO JE... 3 šalice glatkog brašna 1 žličica soli 1 paketić praška za pecivo 3,5 dl piva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAČIN PRIPREME Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Ulijte pivo i kratko promiješajte. Smjesu stavite u nauljeni kalup za pečenje. Pecite oko 50 minuta.

ZA KORICU KRUHA Želite li da korica kruha bude posebno hrskava, smjesu u kalupu prije pečenja prelijte rastopljenim maslacem: uzmite 2-3 žlice. Ako vam je pak draža mekša korica, maslac umiješajte u smjesu prije stavljanja u kalup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Integralni kruh sa začinskim biljem

POTREBNO JE... 1½ šalica integralnog brašna 1½ šalica glatkog ili brašna za dizana tijesta 1 žličica soli 1 paketić praška za pecivo 1 žličica smeđeg šećera 1 žlica sušenoga začinskog bilja po izboru (npr. peršina, vlasca, bosiljka) 3 žlice maslinova ulja 3,5 dl piva

NAČIN PRIPREME Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. U zdjelu stavite obje vrste brašna, sol, prašak za pecivo, šećer i začinsko bilje. Rahlo promiješajte pa ulijte pivo i ulje. Kratko promiješajte i dobivenu smjesu stavite u nauljen kalup za pečenje. Pecite 50-ak minuta. Kruh izvadite iz pećnice, a nakon 5 do 10 minuta i iz kalupa pa ga ostavite da se hladi barem 15 minuta prije posluživanja.

EKSTRAHRSKAVO Za dodatnu dozu hrskavosti, u tijesto umiješajte nekoliko žlica suncokretovih ili bučinih sjemenki. Suncokretove sjemenke prije toga možete kratko popržiti na nenauljenoj tavi, tako da zamirišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljuti kukuruzni kruh s češnjakom

POTREBNO JE... 1½ šalica glatkog brašna 1 šalica kukuruznog brašna 1 paketić praška za pecivo ½ žličice soli 1 žlica smeđeg šećera 2-3 sušena pepperoncina, smrvljena 1 žličica slatke mljevene paprike ½ žličice pahuljica sušene crvene paprike 1 žličica češnjaka u prahu 3 žlice maslinova ulja 3,5 dl piva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAČIN PRIPREME Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U zdjeli rahlo pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo, sol, šećer, smrvljene pepperoncine, mljevenu i papriku u pahuljicama te češnjak u prahu. Ulijte ulje i pivo pa kratko promiješajte i dobivenu smjesu stavite u nauljen kalup za pečenje. Pecite 45 do 50 minuta pa izvadite iz pećnice. Kruh ostavite da odstoji u kalupu 10 minuta, a zatim ga izvadite i ostavite da ohladi na rešetki.

SITNI ALI DINAMITNI Pepperoncini su opako ljuti pa ih pažljivo dozirajte (i svakako pazite da nakon što ih smrvite istom rukom ne protrljate nos i/ili oči.)

Pikantni brzi kruh sa sirom

POTREBNO JE... 3 šalice glatkog brašna 1 žličica soli 1 paketić praška za pecivo 1 žlica smrvljenih zrna gorušice ¼ žličice kajenskog papra ¼ žličice crnog papra 1 jaje 3 žlice otopljenog maslaca ili ulja 3,5 dl piva oko 100 g sitno narezanog ili naribanog dimljenog sira 1 žlica listića majčine dušice 1 žlica nasjeckanih badema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAČIN PRIPREME Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Rahlo pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, smrvljenu gorušicu te kajenski i crni papar. U drugu zdjelu razbijte jaje pa ga lagano razmutite, a potom mu dodajte ulje i pivo; dobro promiješajte. Tu mješavinu ulijte u brašno s dodacima te sasvim kratko promiješajte. Na kraju umiješajte naribani sir i listiće majčine dušice. Smjesu stavite u nauljeni kalup pa je pospite nasjeckanim bademima. Pecite 45 do 50 minuta.

ČEGA IMA U KUĆI? Ako nemate sjemenke gorušice, umiješajte žlicu začinske mješavine za čili; u tom slučaju izostavite kajenski papar. Umjesto dimljenog sira sasvim će dobro poslužiti vrećica naribanog parmezana. A umjesto badema – orasi, sezam, lan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brže ne može: kruh za manje od sata! Samo 5 minuta dovoljno je da kruh pripremite za pečenje – koje traje oko 50 minuta.

1 U zdjelu stavite brašno, sol i prašak za pecivo. Dobro promiješajte vilicom (tako će smjesa biti rahla kao da ste brašno prosijali).

2 Ulijte pivo i kratko promiješajte, tek toliko da se sastojci povežu. Nemojte se zanijeti: budete li smjesu previše miješali, kruh će biti žilav.

3 Smjesu prebacite u kalup za pečenje (ovakav, silikonski, ne morate nauljiti, ali limeni ili keramički morate) i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo