Krši zakon, ali uspešno leči sina marihuanom

Još jedan dokaz da se marihuana može koristiti u medicinske svrhe

25.2.2013.
15:00
VOYO logo

Davor je otac deteta koje od rođenja boluje od celebralne paralize, a kojem je do skoro cela desna strana bila oduzeta. Pokušavajući da pomogne svom sinu, Davor je nakon niza terapija koje su davale slabe rezultate odlučio da uradi nešto nezakonito ali, kako tvrdi, efikasno protiv bolesti njegovog dečaka.

- Kad je imao četiri godine, čuli smo da neki roditelji koriste za svoju decu ulje od kanabisa iz Austrije i iz Holandije i imaju neke rezultate. Dugoročno mi se činilo kao skupa varijanta, s putovanjima i riskantnim prelascima granica, pa sam odlučio da sam zasadim kanabis. Razumem u agronomiju pa mi nije sve bilo potpuno nepoznato - ispričao je Davor za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je proizvodnju marihuane započeo daleko od očiju javnosti, kako kaže na 900 metara nadmorske visine, jer kanabis mora biti nezagađen.

Za smolu koju je napravio od lišća tvrdi da nema THC-a ili ga ima u tragovima. Dečaka već tri godine masira uljem koje je sam napravio i kaže da su rezultati više nego vidljivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Masirali smo ruku svaki dan dva meseca, pa pauza od mesec dana da vidim da li je sve dobro, pa za mesec dana ponovo... I nakon tri godine sve se ispravilo, mada je išao i na terapije. Doktori su iznenađeni, jer nije imao dobru prognozu, ali ne znaju o čemu se radi. Nakon dva, tri meseca masiranja šaka mu se iz skroz zatvorenog položaja promenila u malo otvoreniji, a nakon godine dana se skroz ispružila. Posle godinu i po dana počeo je i da pomera ruku - tvrdi Davor.

Dečak danas može i da stoji uspravno, što je do nedavno bio san njegovih roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor priča kako je seme kanabisa nabavio iz Španije i mesecima se posvetio biljkama jer su dosta zahtevne. On otkriva i recept za kremu koja je pomogla njegovom dečaku. Rastopljenju smolu marihuane je pomešao sa maslinovim uljem.

- Sve sam napravio na sličan način na koji se radi med. Propolis je masnoća koju pčela skida s biljke, logika mi je govorila i da kanabis treba rastopiti jer je biljka masna. Tako da sam smolu odvojio medicinskim alkoholom. Bilo me je strah samo da ne eksplodira i sve sam u početku grejao tri sata na minimalnoj temperaturi, ali mi sada treba svega 45 minuta. Naravno, najvažnije je da se priprema na otvorenom jer u zatvorenom može eksplodirati! Smola koju sam dobio je zapravo ista kao propolis - objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor je uveren da je ulje od "trave" pomoglo njegovom sinu, i da klasična terapija kod lekara nema veze sa tim. Kako kaže, ranije je detetu mazao bebi ulje posle medicinske terapije i nije se ništa dešavalo. Međutim, kada je počeo da maže ulje od marihuane, spazam (ukočenost mišića) je počeo da popušta, a mišići da se opuštaju.

On je napravio i kremu za dečaka od 100 mililitara maslinovog ulja koje je pomešao sa 30 mililitara smole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada već razmišlja o tome da proba da sinu daje smolu oralno, ali će pre toga morati na sebi da ispita dejstvo. Kaže da je to radio i sa uljem i sa kremom, pre nego što je krenuo da maže dečaka.

S tim uljem rešio se gljivičnih obolenja, a kaže da sve rane tretira sa njim i da brzo zarastu. - Bio sam u teškoj depresiji, a kako i ne bi... Zbog malog... Zamenio sam dan i noć. I supruga je bila u depresiji. Prvo smo se pomirili s time šta se događa, ali je i dalje bilo teško. Napravio sam travaricu od kanabisa koja ima malo THC-a i koja je bila moj antidepresiv. Ne popijete bocu, naravno, nego jednu-dve čašice pre spavanja - kaže Davor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, on je protivnik pušenja marihuane jer kaže da je zbog toga ova korisna biljka na lošem glasu i da je to njena zloupotreba.

Ipak, u hrvatskoj policiji kažu da lečenje marihuanom nije zakonsko opravdanje za njeno gajenje i da zbog toga svako ko se time bavi rizikuje zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor je spreman na to i svaki dan živi s rizikom.

- Ne, nikada me nije bilo strah. Svestan sam šta radim, nisam glup. Nema igranja. Praviš lek za svoje dete, koje ti je najvažnije na svetu, a taj lek je zabranjen i treba biti oprezan. Ja ne pušim travu. Moram uvek biti priseban. Uostalom, protivnik sam konzumacije kanabisa pušenjem radi zabave. A da se nešto i dogodi, ja sam ono što je trebalo već napravio - kaže Davor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, pre nekoliko dana češki parlament je odobrio zakon koji dopušta terapeutsku upotrebu kanabisa za ublažavanje nekih teških bolesti. Odlukom je predviđeno da će se marihuanom prepisanom na recept moći lečiti oboleli od raka , Parkinsonove bolesti, multipl skleroze ili psorijaze.

U početku marihuana će se uvoziti iz Izraela i Holandije, a planira se izdavanje dozvola domaćim privrednicima za uzgoj ove biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo