Play ponuda

GRBINOVA ČISTKA U SDP-u / Izbacio nekoliko istaknutih članova, iz krugova bliskih Bernardiću komentiraju: 'Ili je plaćen, ili netko nije popio tablete'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
27.7.2021.
20:29
Jurica Galoic/PIXSELL
Play ponuda

 Po isteku 45-dnevnog roka za reevidenciju članstva u raspuštenoj zagrebačkoj i slavonskobrodskoj organizaciji SDP-a u utorak poslijepodne završena je revizija baze podataka članova, a neslužbeno se doznaje da članstvo neće biti obnovljeno Rajku Ostojiću, Zvani Brumniću, Nikši Vukasu, Gordanu Marasu i Marini Opačak Bilić.

Kako Hina neslužbeno doznaje, povjerenici te dvije organizacije donijeli su odluke o nastavku ili prestanku članstva u stranci, a temeljem ranije utvrđenih kriterija iz stranke su isključeni saborski zastupnici i bivši ministar Rajko Ostojić, Zvane Brumnić i Nikša Vukas, ujedno i bivši glavni tajnici stranke, te Marina Opačak Bilić iz pete izborne jedinice, koja je 'upala' u aferu s financijama, ali i bivši čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras i Tihomir Barišić, kum bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

'Razlozi političke naravi'

Razlozi zbog kojih im članstvo nije obnovljeno političke su naravi i uklapaju se u ranije utvrđene kriterije da stranačku iskaznicu ne mogu zadržati oni koji su radili štetu stranci ili su odbili aktivno sudjelovati u nedavnim lokalnim izborima.

Tim odlukama SDP ostaje bez četvero saborskih zastupnika, a pitanje je hoće li broj time biti zaključen i kako će reagirati Bernardić, budući da je riječ o uglavnom njegovim bliskim suradnicima i kumu. SDP tako sada pada na 28 saborskih zastupnika.

Dužnosnike koji su 'izletjeli' iz SDP-a, kako saznajemo, nazvao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin i obavijestio ih o razlozima zbog kojih im članstvo u SDP-u neće biti nastavljeno. Ostali će o prestanku članstva biti obaviješteni pisanim putem.

Nakon revizije članstva u Zagrebu, procjenjuje se da je od prijašnjih četiri tisuće ostalo oko 1700 članova jer, uz političke kriterije, brisani su i oni s kojima se nije moglo stupiti u kontakt ili nisu više od godine dana platili

'Gotov si kad raspoloviš Klub'

"Bernardić smatra da je, ako je to o izbacivanjima istina, riječ o teškoj dijagnozi", rekla je osoba bliska Bernardiću te dodala kako s bivšim šefom SDP-a dijeli stav da je Grbin trebao raditi s Klubom zastupnika, umjesto da ga je krenuo razbacivati.

"Bero kaže da su moguća dva scenarija, ili da je plaćen od nekog da to napravi, ili netko nije popio tablete. Klub zastupnika se ne rastura. Gotov si kada raspoloviš Klub", rekao je SDP-obvac za Jutarnji te optužio Grbina kako je učinio sve da Možemo! pretekne SDP.

Maras: Neću se prodati

Oglasio se i Maras. "Nikada svoje stavove neću prodati za bilo čiju naklonost. Bitna mi je jedino vaša, koji me podržavate bez ikakvog interesa i samo zato što znate da sam ispravan. Postoje etape u životu i ništa se ne događa bez razloga. Vjerujem da vas nisam iznevjerio", napisao je Maras na Facebooku.

Play ponuda
Play ponuda