Europljanke jedu više voća od muškaraca, a ljudi s višim stupnjem obrazovanja jedu više voća od manje obrazovanih, prema studiji prehrambenih navika koje su proveli norveški znanstvenici.
Najviše voća jedu Europljani na jugu kontinenta, a Europljani na sjeveru jedu najviše povrća, pokazalo je istraživanje koje je vodila Tonje Holte Stea sa sveučilišta Agder u Kristiansandu.
Prema rezultatima objavljenima u srijedu u obje su kategorije osobe s istoka Europe bile na dnu.
Znanstvenici su proučavali podatke prikupljene u 2014. od 37.672 odraslih osoba iz 21 zemlje. Među ispitanicima je bilo primjerice 2891 iz Njemačke, 1705 iz Austrije i 1460 iz Švicarske. Svatko je odgovarao na pitanja o tome koliko konzumira voća ili povrća, uključujući salate. Krumpiri nisu bili obuhvaćeni upitnikom.
Podaci nisu uzeli u obzir veličine porcija i znanstvenici ističu da nisu mogli utvrditi jesu li ispitanici konzumirali pet porcija voća i povrća dnevno koliko preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE.