Temperature u kuhinjama dodatno dižu sanitarni inspektori, koji
ovih dana pojačano kontroliraju ugostiteljske objekte po
obali.
Pa je tako u posljednja dva mjeseca na obali obavljeno više od
900 kontrola. Inspektori su naplatili 320 kazni po tisuću kuna, a
zbog nehigijenskih uvjeta zatvoreno je desetak objekata.
Od 385 uzoraka sladoleda, kolača i gotovih jela, 21 nije
zadovoljavao uvjete - zbog higijene. Iako se gosti od hrane nisu
mogli razboljeti, inspekcija je zatekla zaposlenike s prljavim
rukama i nečistim posudama.
U laboratoriju gdje se svakodnevno rade mikrobiološke analize
hrane,upozoravaju kako se ljeti hrana brže kvari pa zato treba
biti posebno oprezan s mesom, voćem i povrćem te sladoledom i
kolačima.
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja češlja restorane i ostale ugostiteljske objekte na Jadranu. Gosti, kažu, ne trebaju biti previše zabrinuti, jer hrana koju jedu najvećim je dijelom ispravna. Problem su, ipak, ne pranje ruku i nečiste posude u kojima se jela pripremaju, pa je svoja vrata moralo zatvoriti desetak objekata.