Umjesto tradicionalnih kiselih krastavaca – krastavci punjeni mrkvom. Baranjska smočnica već je puna zimnice, a njenoj vlasnici Ljubici ideja ne nedostaje.
''To sam radila na suncu, to je na litru vode žlica soli, stavi se kopar, gore kruh i za par dana zavrije i gotovi kiseli krastavci'', objašnjava Ljubica.
Domaća zimnica traži mnogo vremena. Za teglicu džema od plavih šljiva treba izdvojiti cijeli radni dan. Uz vreli štednjak Andrija mora provesti sate, i to – neprestano miješajući!
''Oko šest do sedam sati to se mora kuhati'', kaže Andrija.
Ali tradicija izumire. Nabavku na veliko na osječkoj tržnici zamijenile su sporadične kupnje i prazne vrećice. Slavonke više ne spremaju zimnicu. Razlozi za to su, kažu ljudi, nedostatak vremena.
Uostalom, kiša i led dotukli su voće i povrće – a sve se odrazilo na cijene. 10 kuna za kilogram marelice, mnogima je previše za skuhati pekmez.
''Kupovna moć je opala, plaće su slabe i ljudi puno manje kupuju za zimnicu nego što su prijašnjih godina'', kaže proizvođačica voća Snježana Borbaš.
Nadajmo se da je ovo samo prolazna tradicija koja će s vremenom doći na svoje jer većina nas ipak najviše voli pojesti – domaće.