Iako je stručnjak za slavonske specijalitete, Adam Gogić iz
Vinkovaca svoje kulinarsko umijeće brusi u dubrovačkom
restoranu.
"Pa prošle godine sam se prvi put susreo s lignjama, a sad
spravljam najbolji rižot", rekao je Adam.
Nije Adam jedini dubrovački Slavonac. Od 1600 sezonaca koji su u
Dubrovnik došli sa svih strana Hrvatske, čak polovica ih je
stigla sa slavonske ravni. Glavni razlog dobro je znan - većinom
nedostatak posla u Slavoniji.
Zašto je Dubrovnik privljačan sezoncima objašnjavaju u Zavodu za
zapošljavanje.
"Glavni motivi zašto sezonski radnici iz drugi županija dolaze na
ovo područje je nedostatak kadrova u ugostiteljstvu i turizmu,
drugi je razlog što je na ovom području niska stopa
nezaposlenosti", izjavio je stručni savjetnik HZZ-a Dubrovnik
VedranKastrapeli.
Lege i svi ostali voljni raditi i više su nego dobrodošli, reći
će poslodavci u turizmu, no žalosno je da ih iz plodne Slavonije
na jug tjera nevolja.
Iako u gradu trenutno boravi 8 i pol tisuća turista, dubrovačka
sezona zašla je u suton. Tomislav Šegota se u njoj naradio, i
sada je mislima već u rodnoj Požegi.
Isto misli i Adam koji će se također vratiti na proljeće
i dubrovačke goste častiti najboljim morskim
rižotima.
Više pogledajte u prilogu!
Lijepo vrijeme, turista više nego prošle godine pa su i sezonski radnici produljili boravak na moru. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Dubrovniku u prvih se devet mjeseci u županiji zaposlilo gotovo 1.600 sezonskih radnika. Što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Među njima najviše je Slavonaca.