I popovi na državnim jaslama

shimmer fallback

Iz budžeta doprinosi za oko 2000 sveštenika svih konfesija

14.4.2013.
12:21
Play logo

Država će ubuduće sveštenicima svih konfesija uplaćivati iz budžeta doprinose do nivoa najniže mesečne osnovice, potvrdili su u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

To im je omogućeno Uredbom vlade o uplatama doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika, koja je juče stupila na snagu, piše Politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniža osnovica za sveštenike i verske službenike za celu 2012. godinu iznosi 19.498 dinara.

Ovom uredbom, koju je vlada donela četvrtog maja, uređuje se iznos, način i dinamika uplate doprinosa, a država će dotirati ove troškove čime će se obezbediti penzije za oko 2.000 sveštenika u Srbiji.

Prema rečima Jelice Timotijević, direktora Sektora za odnose s javnošću u PIO fondu, pravo da po uredbi budu pomognuti iz budžeta ima 1.700 pravoslavnih, kao i 300 sveštenika rimokatoličke crkve, islamskog imama, protestantskih pastora...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vlada će, kako i stoji u uredbi, uplaćivati doprinose na najnižu mesečnu osnovicu, a razliku doprinosa između najniže i izabrane mesečne osnovice uplaćivaće osiguranik, odnosno crkva ili verska zajednica u skladu s zakonom, pojasnio je Željko Simić, načelnik matične evidencije u PIO fondu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosečna penzija sveštenika Srpske pravoslavne crkve iznosi oko 20.000 dinara. Novom uredbom vlade verski službenici će državu koštati po 153.000 dinara koliko iznose porezi i doprinosi.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo