HRVATICA U ŠANGAJU OTKRILA KAKO TAMO SADA IZGLEDA ŽIVOT: / 'Svi imamo svoj barkod. Moj je zeleni - evo što to znači'

'Hrana iz supermarketa stiže na kućna vrata u roku od maksimalno sata pa više gotovo nitko i ne kupuje u dućanima', ispričala je novinarka

13.4.2020.
19:14
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nekadašnja novinarka Nacionala, Branka Prica, za Jutarnji list ispričala je kako zapravo izgleda kineska svakodnevica s obzirom na to da već zadnjih sedam godina živi u Šangaju.

Prica kaže kako su mjere stroge, ali izvedive. U Šangaju se nije teško samoizolirati jer je dostava brza i učinkovita. Hrana iz supermarketa stiže na kućna vrata u roku od maksimalno sata pa više gotovo nitko i ne kupuje u dućanima.

Kontrola barkoda

"Novac ili kartice ne dodiruju, samo se skenira barkod. Tako to funkcionira, a na tim aplikacijama svaka osoba ima svoj barkod sa zdravstvenim statusom.

Na ulazima u novi kvart, restoran, frizeraj, shopping centar i sl. morate pokazati svoj barkod, na primjer, moj je zeleni, što znači da mogu ići bilo kamo u Šangaju. Skeniraju ga - ne možete pokazati nečiju tuđu fotografiju barkoda jer će vas razotkriti, zatim vam izmjere temperaturu i tek onda vas puste unutra. Ako netko izađe iz Šangaja, mislim da se mijenja ako idete u neku drugu provinciju i mora se u samoizolaciju.

Tako da ima dosta slobode, ljudi se neometano kreću, a brzo se mogu otkriti eventualni izvori zaraze i zato je ovdje trenutačno vrlo sigurno biti. Rade svi restorani, jedino nisam sigurna za kina i kazališta. Škole su već otvorene u manjim gradovima, a u Šangaju će biti od 26. travnja", ispričala je Prica.

Roboti na ulicama

Kazala je kako su neke mjere nadrealne, te opisuje kako se, uz standardne mjere kao što su najloni između vozača i putnika u taksijima ili maski na licima frizerki i njihovih klijenata u frizerskim salonima, na ulicama Šangaja mogu vidjeti roboti za dezinfekciju.

Ipak ona se u Šangaju osjeća potpuno sigurno, baš kao i članovi njezine obitelji, ispričala je novinarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali