"Još davno sam našla ovaj recept u knjizi 'Hrvatske slastice', probala ga, moji se oduševili i od tada ga redovito radim. Probajte i vi, nećete požaliti." Izjavila je to jedna neimenovana kuharica na popularnom kulinarskom portalu Coolinarika, opisujući recept za međimursku gibanicu.
No, prema odluci Europske komisije, po istom tom receptu, koji uključuje spravljanje nadjeva od sira, maka, jabuke i oraha, dobiva se prekmurska gibanica, što znači da original navodno geografski pripada Sloveniji.
Slovenski mediji ponosno javljaju kako je prekmurska gibanica uvrštena na spisak zaštićenih izvornih slovenskih proizvoda te se pridružila ekstra djevičanskom ulju Slovenske Istre. Zaštita se, srećom po međimurske stručnjake i stručnjakinje za spravljanje gibanice, ne odnosi na proizvodnju tako da će ovaj domaći specijalitet i dalje biti legalan na hrvatskom teritoriju.
Ma što Europska komisija tvrdila, kada su okus i užitak u pitanju, prave sladokusce nije briga što na papiru piše, sve dok im uživanje nije zabranjeno.