Morska hrana za mišiće: 100 g očišćenih dagnji ima samo 86 kcal, a sadrži 12 g bjelančevina
POTREBNO JE: 2 kg dagnji 4 žlice maslinova ulja glavica češnjaka, nasjeckana svježe mljeven papar 3 dl bijelog vina nekoliko žlica krušnih mrvica svežnjić peršina, nasjeckanog
NAČIN PRIPREME Dagnje operite hladnom vodom, temeljito očistite te dobro izribajte oštrom četkom. Bacite sve koje su otvorene. U velik lonac ulijte ulje te ga stavite na laganu vatru. Dodajte češnjak, pospite ga paprom te pirjajte 1 minutu, tek toliko da češnjak i papar zamirišu. Zatim dodajte dagnje i poklopite lonac. Kuhajte nekoliko minuta pa ulijte vino i dobro promiješajte. Kad umak zavrije, pospite ga mrvicama i nasjeckanim peršinom, pažljivo promiješajte i kuhajte dok se školjke ne otvore, 10-ak minuta; tu i tamo protresite lonac. Uklonite sve školjke koje se nisu otvorile pa buzaru poslužite s hrskavim svježim kruhom za toćanje umaka. Dostatno za 4 porcije!