ŽUŽIĆ PRIZNAO DA JE DAVAO MITO LOVRIĆ-MERZEL: / 'Donio sam joj 100.000 eura u žutoj kuverti, novac je stavila iza nekih slika'

Poduzetnik je rekao kako je dao 100.000 eura mimo natječaja kako bi kupio udio u Cestama Sisak

28.6.2018.
9:33
PIXSELL

Poduzetnik Željko Žužićupravo je na sudu potvrdio da je bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita kako bi mogao kupiti udio u Cestama Sisak. Bilo je to u ljeto 2011. Kad je pitao za cijenu rekla mu je da je cijena 20 milijuna kuna i sto tisuća eura.

'Nije mi rekla da bi sto tisuća eura išlo njoj, ali se pričalo da je to tako i da ona uzima novac. Osim toga te cifre nije bilo u natječaju', objasnio je Žužić.

Natječaj za Ceste Sisak objavljen je u kolovozu 2011. Žužić je tada doznao da tvrtka Petek ima pravo prvokupa, no bivša županica uvjerila ga je da ništa ne brine jer taj Petek nije imao dovoljno novaca.

Nakon natječaja Žužić je, kako je potvrdio, donio Marini Lovrić Merzel sto tisuća eura u žutoj koverti u kojoj su bile novčanice od po 500 eura. Ona je novac stavila iza nekih slika.

Novac za plaćanje mita Žužiću nije bilo teško skupiti, kaže. Naime, prodao je zemljište u centru Velike Gorice i na Braču, njegova tvrtka je imala veliki izvoz, a on je imao 25 tisuća kuna plaću.

Iako je sudac Ivan Turudić, predsjednik sudskog vijeća, pokušao poljuljati Žužića i njegov dogovor s USKOK-om, svjedok je tvrdio da je sve što govori jednostavno istina.

Poznato je da sudac Turudić ranije nije želio prihvatiti sporazum što ga je Žužić postigao s USKOK-om i nagodio se na godinu dana zatvora uvjetno na četiri godine. Turudić je kaznu smatrao preblagom i zamjerao je USKOK-u što Žužiću nije oduzeo 20 milijuna kuna s kojima je kupio Ceste Sisak budući da je ugovor sklopljen nakon davanja mita županici. No, tu kaznu na kraju je ipak potvrdio Vrhovni sud RH.

Odgovarajući na pitanja kako je došlo do njegovog svjedočenja o mitu za županicu, Žužić je rekao da je to otkrio par mjeseci nakon što je protiv njega otvorena istraga zbog porezne utaje.

'Pitali su me na koji sam način kupio udio Cesta Sisak, pa sam im rekao da sam županici dao sto tisuća eura', rekao je Žužić.

Obrana je inzistirala na detaljima Žužićevih dogovora s USKOK-om, a Turudić je komentirao kako su poduzetniku sporazumi rutina. Razvila se burna rasprava oko načina na koji je Žužić dobio uvjetnu osudu, te odgodu plaćanja poreznog duga.

'Moramo ocijeniti vašu vjerodostojnost, jer je klimava', dodao je sudac, na što mu je Žužić, vrlo odlučno uzvratio da je sve što govori istina.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali