Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo izdalo je optužnice za dva para koja su do ljeta ove godine tjerala na prosjačenje i tjelesno zlostavljala dvojicu muškaraca slabijeg imovinskog stanja

Četiri su osobe u dva odvojena slučaja zaradile po dvije optužnice zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva zbog trgovanja ljudima i držanja robova, javlja Večernji list. Oba slučaja datiraju iz ove godine, a opis kaznenih djela je u oba slučaja sličan, iako oni nisu povezani.

Prva optužnica tereti 59-godišnjaka i 61-godišnjakinju da su od rujna 2019. do 28. lipnja 2020. na području Zagreba i Samobora u podstanare primili čovjeka teške materijalne situacije, koji nije imao novca da im plati stanarinu, pa su ga natjerali da prosjači i odredili mu koliko novca svakodnevno treba isprositi. Tužiteljstvo tereti 59-godišnjaka da je žrtvu svaki dan vozio na razne lokacije gdje je ovaj trebao prositi i pritom ga cijelo vrijeme nadzirao. Kad ne bi uspio isprositi dovoljno novca, nesretni je muškarac bio prisiljen stajati u kutu sobe, pri čemu ga je dvojac vrijeđao, tukao po glavi te mu branio da napusti stan.

Novac od prošnje su zadržavali za sebe, a muškarcu su davali samo za hranu i osnovne životne potrebe. Odvjetništvo za njih traži produljenje mjera opreza, odnosno zabrane približavanja i kontaktiranja sa žrtvom.

U drugom se slučaju terete 36-godišnjak i 26-godišnjakinja. Muškarac je od veljače 2018. pa sve do 21. rujna 2020. na području Zagreba i Velike Gorice obmanuo oštećenika te ga natjerao da prosjači, također vozeći ga na različite lokacije u više gradova. Kao i u prvom slučaju, nadzirao ga je, a u tome mu je pomagala 26-godišnjakinja. Sličnosti s prvim slučajem vidljive su i po tome što je 36-godišnjak prosjaku oduzimao sav novac te mu davao samo za hranu i osnovne životne potrebe, a kad ne bi bio zadovoljan količinom isprošenog novca, tukao ga je rukama i nogama, a u jednom navratu i šipkom po glavi i tijelu, zbog čega je zaradio i kaznenu prijavu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Osim toga, oduzeo mu je osobnu iskaznicu i mobitel. Odvjetništvo je za 36-godišnjaka zatražilo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.