ZAR JE DO TOGA DOŠLO? 5 MALOLJETNIKA POPILO DEZINFICIJENS: / Prije toga su ga razrijedili s vodom

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Antiseptici imaju visok postotak alkohola i konzumacijom može doći do stanja opijenosti kao kod običnih alkoholnih pića.

28.4.2021.
12:05
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U Turopolju je tijekom proteklog vikenda petero maloljetnika u Odgojnom zavodu iz zasad neutvrđenog razloga popilo dezinficijens. Kako javlja 24sata sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola razrijedili su s vodom. Pomoćnica ravnatelja Odgojnog zavoda Turopolje rekla je za 24sata da su maloljetnici dobro.

"Nije se radilo ni o kakvom trovanju, nego o zlouporabi dezinficijensa. Ni u jednom trenutku maloljetnici nisu bili izloženi nečemu što bi bilo opasno i što bi dovelo do bolničkog zbrinjavanja", dodala je i istaknula da nije upotrebljena količina koncentrata koja bi naštetila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko od maloljetnika nije hospitaliziran. U Zavod je odmah upućena Hitna pomoć, čiji su djelatnici pregledali štićenikei kod njih nisu utvrdili nikakve zdravstvene tegobe. Tekućinu za dezinfekciju ruku štićenici doma su vjerojatno uzeli iz zajedničkih prostorija. Svi dezinficijensi su nakon incidenta maknuti iz svih javnih prostora.

Koje su moguće posljedice?

Dezinficijensi se posljednjih godinu dana uslijed pandemije koronavirusa nalaze na svakom koraku. "Ako se popije mala količina dezinficijensa, ona može tek oštetiti sluznice ždrijela, grkljana ili jednjaka, dok veća količina može naštetiti jetri i mozgu. Sumnjam da bi netko mogao unijeti tolike količine dezinficijensa da bi posljedice bile kobne po njegovo zdravlje", rekao je jedan liječnik za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magda Đuzel, voditeljica Odsjeka za sigurnosno-tehničke listove pri HZJZ-u, rekla je da razne vrste i sastavi dezinficijensa na različit način mogu biti opasni za ljudsko zdravlje te da je najbitnije razlikovati dezinficijense za površine i antiseptike koji su proizvodi za kožu.

Ni jedni ni drugi ne bi se smjeli piti, a smrtonosne doze određuju se prema kemikalijama koje se u njima nalaze. Antiseptici imaju visok postotak alkohola i konzumacijom može doći do stanja opijenosti kao kod običnih alkoholnih pića. Ti proizvodi u sebi sadrže i druge kemikalije koje mogu potaknuti mučninu, povraćanje i druge simptome trovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo