U zadarskoj bolnici prije točno 14 godina dogodio se porod u kojem je zbog liječničke pogreške prekasno izveden carski rez. Općinski sud u Zadru donio je presudu prema kojoj zadarska bolnica mora isplatiti 1,5 milijuna kuna odštete obitelji i dječaku koji je najveća žrtva tog nemara te je rođen s teškim oštećenjima, prenosi Zadarski.hr.

Prema nepravomoćnoj presudi, bolnica će morati platiti kamatu od 2007. godine do danas, troškove postupka od 306.875 kuna. Također, stradalom dječaku će do daljnjega isplaćivati mjesečnu rentu u iznosu od 4800 kuna.

'Dežurni ginekolozi nisu uočili problem ili su uočili, ali nisu poduzeli niti jednu radnju'

Dječak je rođen u travnju 2007. godine carskim rezom. Majka je do tog trenutka imala urednu trudnoću te je u 39. tjednu upućena na Odjel ginekologije radi nadzora zbog promjena u CTG zapisu - od 16.50 sati bio je vidljiv pad otkucaja srca djeteta uz lošu cirkulaciju, kasnije oko 19.45 sati zabilježen je daleko jači pad otkucaja srca djeteta, a posebice od 21.25 sati i tako nadalje. Napomenimo, dječak je rođen nešto prije ponoći.

"Dežurni ginekolozi, međutim, nisu uočili problem ili su uočili, ali nisu poduzeli niti jednu medicinsku radnju sukladnu pravilima medicinske struke, koja bi omogućila da kod novorođenčeta ne nastupi hipoksija, nego su se odlučili na hitan carski rez tek u 23.45 sati. Dijete je tada rođeno, nakon sedam sati gušenja u majčinoj utrobi, što je dovelo do teškog i trajnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Tijekom porođaja nastupile su teške hipoksijsko-ishemijske promjene i edem mozga, zbog čega je dječak nakon poroda reanimiran, što je dovelo do trajnih posljedica na njegovo zdravlje", stoji u presudi.

Prekasno provođenje carskog reza

Vještak sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta ocijenio je da je odluka o provođenju carskog reza donesena prekasno zbog čega je došlo do "razvoja asfiksije zbog zatezanja pupkovine oko vrata te opsežnog oštećenja mozga čije su posljedice trajno prisutne i nepopravljive".

Bolnica se pak brani da je napravljeno sve prema standardima te da je neželjeni ishod nastao kao posljedica akutne hipoksije i kompresije pupkovine, a ne kao posljedica kronične hipoksije koja je trajala satima, piše zadarski portal.