VIRUS ZAPADNOG NILA ŠIRI SE HRVATSKOM / Muškarac iz Baranje preminuo, dosad je zaraženo 26 osoba

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je priopćenje o pojavi novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj

3.9.2018.
14:38
PIXSELL, Robert Anic

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je priopćenje vezano za bolest Zapadnog Nila koju u pravilu prenose komarci vrste Culex. Svih 26 slučajeva zaraze za sada zabilježeno je na sjeverozapadu i istoku Hrvatske, a jedan je muškarac iz Belog Manastira i preminuo, kako izvještava 24sata.

Priopćenje pročitajte u cijelosti:

"Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još desetero novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedna je osoba preminula. Temeljem raspoloživih podataka, sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Grad Zagreb i okolica, Karlovačka i Varaždinska županija).

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Više vrsti komaraca može prenijeti virus

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti virus. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Tijekom ljetnih mjeseci, kad se evidentiraju oboljeli, u osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o ovoj bolesti."

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali