OPET JE U PROBLEMIMA / Vinka Grgića istražuje Europski javni tužitelj: Sumnja da je pronevjerio europski novac

Protiv Vinka Grgića i još troje hrvatskih državljana vodi se istraga zbog mita i pronevjere europskog novca

16.7.2021.
12:41
Patrik Macek/PIXSELL

Ured Europskog javnog tužitelja započeo je istragu protiv gradonačelnika Nove Gradiške, Vinka Grgića nakon što su od Hrvatskog sabora zatražili skidanje zastupničkog imuniteta zbog primanja mita i pronevjere europskih sredstava. Na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a otvorili su istragu protiv Grgića i još troje hrvatskih državljana zbog aktivnih i pasivnih koruptivnih radnji i zlouporabe položaja, piše N1.

“Postoji osnovana sumnja da je I okrivljenik, kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška od II okrivljenika, stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva, zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave s ciljem osiguranja dodjele jednog projekta sufinanciranog od strane Europskog kohezijskog fonda u iznosu od 4.219.433,22 kuna (cca 562.000,00 €) trgovačkom društvu II okrivljenika.

Zakinuo grad i europski fond

Također, postoji osnovana sumnja da su III i IV okrivljenici prilagodili Dokumentaciju o nabavi, konkretno uvjete tehničke sposobnosti i kriterije za evaluaciju i bodovanje pristiglih ponuda na način da su osigurali prednost trgovačkom društvu II okrivljenika. Projekt je na koncu dodijeljen trgovačkom društvu II okrivljenika, uslijed čega je Grad Nova Gradiška oštećen za iznos od najmanje 90.624,21 kuna (cca 12.000,00 €), a Europski kohezijski fond za iznos od najmanje 427.228,43 kuna (cca 57.000,00 €).

Obzirom da je I okrivljenik, pored toga što je gradonačelnik Grada Nova Gradiška, ujedno i zastupnik u Hrvatskom Saboru te je zaštićen imunitetom, Hrvatski Sabor je na zahtjev Glavne europske tužiteljice dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv I okrivljenika. Podnošenje navedenog zahtjeva Hrvatskom Saboru u toj je fazi postupanja bilo isključivo usmjereno na dobivanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv I okrivljenika, pri čemu ni na koji način nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti”, priopćili su iz ureda Europskog javnog tužitelja.

Istraga temeljena na aferi Janaf

Vinko Grgić je, unatoč tome što je osumnjičen u aferi Janaf, ponovno izabran za novogradiškog gradonačelnika na nedavnim lokalnim izborima. Sumnja se da je Grgić dao mito još jednom osumnjičeniku iz afere, Kreši Peteku. No, kako se doznaje, Europsko javno tužiteljstvo je započelo novu istragu koja se temelji na saznanjima iz afere Janaf.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen