DROGA, ORUŽJE, EKSPLOZIV / Uskok zatražio zatvor za 18 članova narkobande. Otkrili i kako su operirali. Imali ljude za sve živo

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Iz Nizozemske i Belgije nabavljao je kokain i smjesu za povećanje mase droge, marihuanu i hašiš iz Crne Gore, a heorin iz Turske. Onda je sve to dalje distribuirao u Hrvatsku, Sloveniju i BiH gdje je sve pripremano za njemačko, švicarsko, talijansko, slovensko, hrvatsko te tržište Bosne i Hercegovine

25.5.2023.
16:12
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Osam Hrvata, sedam državljana Bosne i Hercegovine, šestero Slovenaca i jedan Srbin uhićeni su u velikoj akciji policije koja je na kraj stala narkobandi.

Uhićenja su odjeknula regijom, a sada je Uskok objavio i detalje. Kažu da ih se tereti bog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je okrivljenik od početka 2022. godine pa do svibnja, u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini ustrojio zločinačko udruženje odnosno u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i druge nepoznate osobe kako bi uvozili, prevozili te nudili na prodaju kokain, marihunanu, heroin i hašiš. Uz to su se bavili i nabavom i prodajom vatrenog oružja, eksploziva i streljiava.

Iz Nizozemske i Belgije nabavljao je kokain i smjesu za povećanje mase droge, marihuanu i hašiš iz Crne Gore, a heorin iz Turske. Onda je sve to dalje distribuirao u Hrvatsku, Sloveniju i BiH gdje je sve pripremano za njemačko, švicarsko, talijansko, slovensko, hrvatsko te tržište Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to je u BiH nabavljao oružje te ga dalje slao u Hrvatsku. Kupovao je potom automobile i u njima izrađivao tajna skloništa za drogu i oružje. Našli su mu i kriptirane mobitele kojima su se služili drugi članovi udruženja, a jednako tako financirao je i najam stanova u kojima su boravili članovi udruženja i garaža u kojima su skrivali drogu i oružje te sve ostale troškove nastale djelovanjem zločinačkog udruženja. Pritom je donosio sve ključne odluke o načinu krijumčarenja, ustroju, ulogama i aktivnostima članova zločinačkog udruženja i funkcioniranju samog udruženja, kažu.

Navedena droga dovozila se u Hrvatsku do unajmljenih garaža i stanova u Zagrebu, u Sloveniju do unajmljenih garaža i stanova u Ljubljani, dok se u BiH i Njemačku droga dovozila na točno neutvrđene adrese, gdje je skrivana i pripremana za daljnju prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je i svoje osobe od povjerenja koje su dalje informacije prenosile drugim članovima. Neki su imali i zadatak iznajmljivati stanove i garaže u svom državama u kojima su operirali, drugi za prevođenje tijekom dogovora o kupoprodaji droga, a treći za distribuciju kamionima.

Na opisani način okrivljenici su raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 86 kilograma heroina, 120 kilograma marihuane i 100 kilograma hašiša, ukupne vrijednosti od najmanje 3.456.000,00 eura, kao i s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kilograma eksploziva. Zaradu od prodaje droge i oružja okrivljenici su međusobno podijelili sukladno svojim ulogama i aktivnostima u zločinačkom udruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv 18 okrivljenika.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo