objavili priopćenje / USKOK podignuo optužnicu protiv Maje Šupe: Primila mito za oslobađajuću presudu

Image
Foto: Pixsell

Optužnica je podignuta i protiv poduzetnika Blaža Petrovića i odvjetnika Branimira Zmijanovića. Dogovarali su nagradu od 15.000 eura i to 6000 eura prije presude, a ostatak nakon donošenja oslobađajuće presude

31.3.2023.
13:51
Pixsell
VOYO logo

USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao je optužnicu protiv bivše sutkinje šibenskog Općinskog suda Maje Šupe, poduzetnika Blaža Petrovića i odvjetnika Branimira Zmijanovića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita.

Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od veljače 2013. do rujna 2014. godine, u Šibeniku i Zagrebu, kao sutkinja Općinskog suda u Šibeniku posredstvom III. okr. primila mito od II. okr. kako bi u odnosu na njega donijela oslobađajuću presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, I. okr. sutkinja je bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je II. okr. bio optuženik uz još jednog optuženika kojeg je zastupao III. okr. odvjetnik iz Šibenika. U tom postupku je II. okr. posredstvom III. okr. dogovorio s I. okr. da će joj predati nagradu od 15.000 eura ako donese oslobađajuću presudu bez obzira na stvarno stanje predmeta. Pritom je dogovoreno da će joj iznos od 6000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, dok će joj iznos od 9000 eura isplatiti nakon što takva presuda postane pravomoćna.

U svrhu realizacije navedenog III. okr. je, sukladno dogovoru s II. okr., sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem majka I. okr. prodaje nekretnine jednoj osobi za 59.100 eura, uz plaćanje kapare u iznosu od 6000 eura koju u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na traženje I. okr. njena majka je potpisala taj predugovor, a na traženje II. okr. potpisala ga je i osoba navedena kao kupac. Potom je II. okr. na račun majke I. okr. uplatio iznos od 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac, a koja uplata je za jedini cilj imala isplatu dogovorenog iznosa nagrade od 6000 eura I. okr. za donošenje oslobađajuće presude u kaznenom predmetu u kojem je II. okr. jedan od optuženika.

Zatim je I. okr., sukladno dogovoru, u navedenom predmetu 25. studenoga 2013. donijela presudu kojom se optuženici oslobađaju od optužbe. Prvostupanjska presuda postala je pravomoćna 18. rujna 2014., nakon čega je II. okr. na neutvrđen način isplatio I. okr. preostali dogovoreni iznos od 9000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo