Play ponuda

USKOK / istražuje još dva HAC-ova sumnjiva ugovora

shimmer fallback

Karlovački Aquaterm i osječki Werkos godinama posluju s Hrvatskim autocestama, a prijavljeni su zbog skupih ugovora za burobran i opskrbu vodom.

5.2.2010.
11:22
Play ponuda

U Hrvatskim autocestama nastavljaju se istrage sumnjivog poslovanja, a posljednja u nizu je o ugovorima s karlovačkim Aquatermom i osječkim Werkosom, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.

Werkos ima ugovore u ukupnoj vrijednosti s PDV-om od oko 184 milijuna kuna, a Aquaterm skoro 120 milijuna kuna.

Prema dokumentaciji koju posjeduje Poslovni dnevnik, tijekom godina tim su tvrtkama isplaćivani dodatni radovi iznad osnovnih ugovora, te su bez penala produživani ugovoreni rokovi završavanja posla.

Doznaje se da USKOK primarno istražuje ugovor Werkosa iz 2005. za izgradnju burobrana na dionicama od tunela Sv. Rok do Maslenice.

Za Aquaterm je iz HAC-a potvrđeno da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta uzeo dokumentaciju vezanu za ugovor za opskrbu vodom dionice Dugopolje-Šestanovac.

Ugovori su prijavljeni prije mjesec i pol dana, nakon čega je krenula istraga.

Dva sumnjiva ugovora s dvije tvrtke s aneksima su vrijedni 105 milijuna kuna i PDV.

U slučaju Aquaterma, HAC je sklopio ugovor od 36,6 milijuna kuna (bez PDV-a) za opskrbu vodom, što je trebalo biti odrađeno do kraja veljače 2007., a kroz pet dopunskih ugovora produžen je rok izgradnje za čak godinu i četiri mjeseca, te je umjesto naplate penala ugovorena isplata još 7,48 milijuna kuna dodatnih radova.

Prema neslužbenim informacijama, Goran Legac, uhićeni direktor Sektora građenja HAC-a je kum s direktorom Aquaterma Željkom Ilijanićem. Legac je bio i u povjerenstvu koje je biralo Aquaterm za izvođača, vidljivo je iz dokumentacije.

S Werkosom je sklopljen ugovor za izgradnju burobrana od 44,95 miljiuna kuna (bez PDV-a). Prema dokumentaciji, tvrtka Jedinstvo iz Krapine dala je za isti posao 6 milijuna kuna jeftiniju ponudu, ali nije izabrana.

I Werkosu se kroz dodatne ugovore produžuje rok izvođenja za osam mjeseci, te se isplaćuje još 10,7 milijuna kuna za posao. Osim toga, istražiteljima je zanimljiva cijena kamena i ugradnje.

Kubik kamena i postavljanje po četvornom metru Werkos je cijenio između 313 i 608 kuna, što je tri do pet puta više od tržišne cijene. Za dodatne burobrane u nastavku lokacije sklapa se još jedan novi ugovor izravnom pogodbom - vrijedan 5,4 milijuna kuna.

Direktor Werkosa Petar Velicki kaže da ga dosad nitko od istražnih organa nije kontaktirao.

Ljubazno je objasnio da je do produžetka rokova i povećanje cijena došlo zbog projektanata - IGH, Brodarskog instituta i Građevinskog fakulteta.

"Pokazalo se da treba produžiti burobrane jer su tako nakon mjerenja na terenu željeli projektanti. HAC je to prihvatio. Novi ugovor od 5,4 milijuna nakon toga dobijamo za drugu lokaciju u nastavku," objašnjava.

Što se tiče kamena, napominje da se ne radi o klasičnim radovima i burobranima

"U cijeni nije samo kamen koji je specifične granulacije, nego su se burobrani radili ručno na velikim visinama", kaže Velicki, piše Poslovni dnevnik.

Prethodni članci:

arti-201001290347006 arti-201001260345006 arti-201001200229006

Play ponuda
Play ponuda