USKOK DOLIJAO KORUMPIRANIM POLICAJCIMA: / Dvojac s odvjetnicom krivotvorio državne isprave, evo kome su ih davali i koliko su zaradili

Image
Foto: Ilustracija: Jurica Galoić/PIXSELL

Petero ljudi, među kojima su dva policajca i odvjetnica,

14.11.2020.
11:38
Ilustracija: Jurica Galoić/PIXSELL
VOYO logo

Službenici PNUSKOK-a iz Osijeka u suradnji s USKOK-om proveli su krim-istraživanje u sklopu akcije Sigillum nad petero ljudi zbog sumnje da su se udružili u zločinačku organizaciju i počinili kaznena djela krivotvorenja isprava, ovjeravanja neistinitog sadržaja, zloporabe položaja i ovlasti, davanja mita i primanja mita, a u sastavku zločinačkog udruženja.

Zaradili najmanje 240.000 eura

Sumnja se da se prvoosumnjičeni 49-godišnjak od početka 2019. do 12. studenog 2020. godine udružio s 56-godišnjakom, 55-godišnjakom i 41-godišnjakom te 60-godišnjakinjom iz Hrvatske te još jednom osobom iz inozemstva kako bi osobama koje ne ispunjavaju uvjete za boravak i kretanje unutar granica Europske unije dostavljali krivotvorenu dokumentaciju, na temelju koje su ovi mogli zatražiti i steći osobne i putne dokumente Republike Hrvatske. Pritom je angažirao 56-godišnjaka i 41-godišnjaka, inače djelatnike Policijske uprave brodsko-posavske da mu pribave podatke iz MUP-ovog sustava o hrvatskim državljanima bez dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem tih podataka dobio je krivotvorene dokumente iz Italije i Španjolske s umetnutim fotografijama podnositelja zahtjeva. Potom je organizirao dolazak i boravak tih osoba u Hrvatskoj, doznaje SiB. Trećeosumnjičena, inače odvjetnica, je temeljem specijalne punomoći pružala pomoć kod podnošenja zahtjeva za izdavanjem hrvatskih dokumenata i to žurnim postupcima u policijskim uprava diljem zemlje. Pritom su podnositelji zajedno s njom prilagali lažne dokumente te ranije pribavljene rodne listove i domovnice RH. Policijski su službenici, ne sumnjajući ništa, redovito odobravali zahtjeve i izdavali tražene isprave. Nakon toga je prvoosumnjičeni od najmanje 16 osoba koje su na taj način preuzele dokumente naplatio najmanje 240.000 eura te bi potom organizirao njihov odlazak iz Hrvatske.

16 kaznenih prijava

PNUSKOK je u akciji Sigillum pretražio ukupno 13 stambenih i drugih prostora te osobna vozila osumnjičenih, a jedno od njih, Mercedes SL 500 je i oduzeto, zajedno s velikim brojem krivotvorenih domovnica, rodnih listova i drugih dokumenata. Kriminalna petorka ukupno je zaradila 16 kaznenih prijava. Dvojica policajaca umiješanih u ova zbivanja udaljena su iz službe u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo