Uhićen homofob koji je istukao lezbijski par!

Napadač je 26-godišnji mladić, a uhićen je zahvaljujući izjavama svjedoka. Zločin iz mržnje dogodio se na zagrebačkoj Trešnjevci, kada je homofob zvjerski izudarao djevojke po glavi.

6.7.2012.
12:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Policija je uhitila 26-godišnjeg mladića kojeg sumnjiči da je 22. lipnja oko 5.40 sati ujutro napao lezbijski par na zagrebačkoj Trešnjevci, izvijestio Zagreb Pride.

Podsjetimo, zločin iz mržnje započeo je uznemiravanjem i homofobnim ispadima uoči samog napada, dok su djevojke čekale noćni autobus na Glavnom kolodvoru. Iako su ga uglavnom ignorirale, obraćajući mu se jedino s porukom da ih ostavi na miru, nasilnik nije popuštao, nego je s verbalnim zlostavljanjem nastavio i u noćnom autobusu.

Izudarao ih po glavi

Nakon što su djevojke izašle na stanici kod trešnjevačkog placa, verbalni napad pretvorio se u fizički – udarcima u glavu. Djevojke su nekako uspjele pobjeći, no on ih je sustigao kod rotora u Novoj cesti te ih je nastavio tući šakama i nogama po glavi i tijelu. Udaljio se tek kad je jedna od djevojaka pozvala policiju.

Četiri dana nakon što se dogodio ovaj zločin iz mržnje, Zagreb Pride je obavijestio medije nakon čega tek, upozoravaju, kreće intenzivnija policijska istraga i potraga za napadačem. Zbog medijske vidljivosti ovog slučaja, fotorobota koji su izradili sami mediji, Zagreb Prideu i njihovim odvjetnicama, kako su izvijestili, javljali su se građani, svjedoci ovog zločina – sveukupno tri osobe – te je počinitelj napokon i uhićen.

Iz Zagreb Pridea zato zahvaljuju svim građanima i medijima koji su pokazali veliku društvenu odgovornost i tako pridonijeli u pronalasku počinitelja, što će, nadaju se, omogućiti ostvarivanje pravde.

Prajdovci također napominju da su njihove odvjetnice već podigle kaznene prijave protiv (tada nepoznatog) počinitelja zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja u vezi sa zločinom iz mržnje na štetu obje djevojke, te kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih povreda u vezi sa zločinom iz mržnje prema jednoj od oštećenih. "Protiv homofoba ćemo također pokrenuti parnični postupak za nadoknadu štete i utvrđenje diskriminacije, u skladu sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije", kažu prajdovci.

'Svatko ima pravo voljeti se'

"U ovom gradu svatko ima pravo voljeti se, držati za ruke i ljubiti se, svatko ima pravo reći i pokazati u bilo kojem trenutku da je lezbijka, gej, biseksualna ili transrodna osoba. Nitko nema pravo nikoga tući, udarati ili vrijeđati. To su kaznena djela za koja se odgovara zatvorski i novčano! Zagreb Pride čini sve što je u našoj moći da se homofobnom i transfobnom divljanju stane na kraj. Želimo podići i povjerenje same LGBT zajednice u policiju i pravosuđe, te zato od jeseni nastavljamo s antidiskriminacijskim programima edukacije policijskih službenika/ica i same LGBT zajednice", zaključuju u priopćenju poslanom medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali