Play ponuda

'Ubojica može biti i osoba koja živi pokraj nas!'

shimmer fallback

O stravičnom otkriću tijela bez glave i udova, pronađenom u jezeru Jarun, oglasili su se i psihijatri.

10.3.2010.
0:20
Play ponuda

"Kakav čovjek može počiniti tako stravično ubojstvo? Pa to može biti i osoba koja živi pokraj nas! A ne neki duševni bolesnik. Ubojica je spreman svašta učiniti u pokušaju da prikrije zločin", kazao je prof. dr. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče. Tijelo muškarca nađeno u jarunskom rukavcu sugerira da je ubojica želio otežati policiji posao u identifikaciji žrtve.

arti-201003090751006"Međutim, nije svako ubojstvo psihijatrijski fenomen i nije dobro svako ubojstvo svoditi na psihijatrijski slučaj. Jer na taj način društveni problem postaje psihijatrijski, društvo se eskulpira od odgovornosti za zaštitu pojedinca i prebacuje u psihijatriju. A zapravo rijetka ubojstva ulaze u segment psihijatrije", objasnio je prof. Jukić za Večernji list.

'Ne znači nužno da je ubojica i psihički bolesnik'

Dr. Miro Jakovljević, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Rebro, slaže se da ubojstvo koje će svatko okarakterizirati kao monstruozno ne mora značiti da ga je počinio psihički bolesnik.

arti-201003090612006"Ubojica može biti 'težak zločinački um' koji se doista iživljavao nad žrtvom, što ipak ne znači nužno da je i psihički bolesnik. Premalo podataka imamo za objektivnije procjene, pa ne znamo kakav je bio odnos između ubojice i žrtve, nemamo podataka o žrtvi... Teško je, pak, vjerovati da u ubojstvu na mah može biti i rezanja dijelova tijela, pa sam bliže tome da se ovakav zločin poveže s pomračenim umom", drži Jakovljević.

'Ubojica će uživati u medijskoj pozornosti'

Forenzička psihijatrica dr. Tija Žarković-Palijan iz Neuropsihijatrijske bolnice Popovača kaže da sve upućuje na to da je netko definitivno poslao određenu poruku.

S jedne strane, može biti riječ o ubojstvu koje su počinili pripadnici krim-miljea s porukom nekome da će iz određenih razloga (neposlušnost, nepoštovanje dogovora ili neispunjena očekivanja) završiti na isti način kao i truplo u vodi. U tom slučaju poruka je upućena manjoj grupi ljudi koji su bili u zajedničkom poslu, a oni će točno znati o čemu se radi.

arti-201003080878006"S druge strane, može u pitanju biti ono što još na ovim prostorima nismo imali – ekstremno bolesni psihopat koji želi privući pažnju. Vrijeme će pokazati o čemu je riječ i hoće li ovakvo ubojstvo ostati usamljen slučaj", kazala je dr. Žarković-Palijan za 24sata.

Psihijatrica smatra da je sigurno da će ubojica uživati u medijskoj pozornosti i pomno pratiti sve što mediji o njemu govore i pišu. Ovakav ubojica je, kaže dr. Žarković-Palijan, imao točan plan, unaprijed određeno mjesto ubojstva i neka anatomska znanja. Morao je svakako imati i određenu fizičku snagu, a upravo to može značiti da mu se u svemu pridružio i neki pomagač.

Prethodni članci:

arti-201003090401006 arti-201003090681006

Play ponuda
Play ponuda