ODBIJENICA / Horvatinčić se žalio, htio je ranije iz zatvora. Sada ga je odbio i Visoki kazneni sud

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Horvatinčić se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par

11.7.2024.
10:50
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Visoki kazneni sud (VKS) odbio je žalbu poduzetnika Tomislava Horvatinčića i potvrdio odluku Županijskog suda u Puli koji mu nije odobrio uvjetni otpust s izdržavanja zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par. VKS je, ne navodeći Horvatinčićev identitet, izvijestio da je prvostupanjski sud pravilno odbio prijedlog za uvjetni otpust, ocijenivši kako postoje drugi razlozi koji se nalaze opravdanima u smislu odredbi o uvjetnom otpustu.

Uz to, prizivni sud smatra da je nužno da Horvatinčić nastavi s izdržavanjem kazne zatvora radi postizanja cjelovite svrhe kažnjavanja, poglavito imajući u vidu nerazmjerno veliki preostali neizdržani dio kazne zatvora, a koji je u vrijeme donošenja prvostupanjske odluke iznosio još dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz izvješća kaznionice, koja je dala pozitivno mišljenje o prijedlogu za uvjetni otpust, navodi VKS proizlazi kako Horvatinčić nema kaznenih postupaka u tijeku, nije kazneno osuđivan, a u primjerni pojedinačnog programa izvršavanja kazane zatvora ocijenjen je "naročito uspješnim".

Image
IZDRŽAO VIŠE OD POLOVINE KAZNE /

Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem: 'Prerano je'

Image
IZDRŽAO VIŠE OD POLOVINE KAZNE /

Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem: 'Prerano je'

Smrt talijanskih supružnika Horvatinčić smatra nesretnim slučajem

Apelacijski sud dodaje da Horvatinčić počinjeno kazneno djelo ne priznaje u potpunosti i smatra ga nesretnim slučajem, dok kaznu prihvaća i s njom se pomirio pa je rizik od kriminalnog povrata procijenjen nižim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VKS nadodaje da Horvatinčić ima osiguran poslijepenalni prihvat, radno je angažiran na pola radnog vremena na poslovima u knjižnici, dok je iz opsežne medicinske dokumentacije razvidno kako je Horvatinčićevo zdravstveno stanje jako narušeno te zahtijeva redovne specijalističke preglede.

Navode i da Horvatinčić ima odobrene izvankaznioničke pogodnosti koje uredno koristi te da se prije zatvora bavio humanitarnim i društveno korisnim radom te davao novčane donacije i stipendirao studente putem svoje zaklade, što prema vlastitim navodima namjerava nastaviti i po izlasku iz kaznionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, unatoč svemu VKS smatra da bi za postizanje svrhe kažnjavanja bilo nužno nastaviti s izdržavanjem kazne zatvora od četiri godine i deset mjeseci čiji je predviđeni istek 15. travnja 2026. Za ponovno podnošenje prijedloga za uvjetni otpust, Horvatinčić sada mora pričekati godinu dana.

U tri navrata tražio odgodu odlaska u zatvor

Pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić javio se sredinom srpnja 2021. u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne nakon što mu je odbijena posljednja molba za odgodom koje je tijekom 2020. i 2021. podnosio tri puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvatinčić je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen za pomorsku nesreće iz 2011., kojom prilikom je poginuo talijanski bračni par Salpietro i to tek nakon čitave sudske "sapunice" i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku 2020. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvatinčić tvrdi da već dugi niz godina boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su od prve odgode odlaska u zatvor novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo