Trovanje ugljičnim monoksidom često zna biti kobno što je nažalost potvrdio i najnoviji slučaj trovanja mladih blizu Posušja. Osmero mladih života podleglo je posljedicama trovanja dok su čekali Novu godinu tijekom prijateljskog druženja u vikendici jednog od preminulih u Tribistovu. Svi preminuli su ista generacija rođena 2001. godine.

Odgovor na pitanja je li se ove mlade moglo spasiti, jesu li mogli preživjeti i što je u medicinskom kontekstu trebalo napraviti da je netko na vrijeme došao na vrata vikendice u kojoj se odvijala proslava, za Slobodnu Dalmaciju dao je dr. Nenad Karanović, poznati splitski anesteziolog.

"Da je netko 'naletio' u prvim trenucima, kad je plin počeo trovati te mlade ljude i da ih je iznio vani, na čisti zrak životi su im mogli biti spašeni. Ma, da je samo netko otvorio prozore, da se prozrači prostorija u kojoj su boravili, cijela ova tragična priča ne bi bila ovakva. Mediji pišu da je prozor bio otvoren, no zasigurno ne dovoljno da u tu kontaminiranu prostoriju uđe potrebna količina zraka koja bi 'očistila' ugljični monoksid", objasnio je anesteziolog za Slobodnu Dalmaciju.

Ugljični monoksid je podmukao plin - smrt dolazi kroz par minuta

"Umjesto kisika u krvi, krv je 'zaposjeo' ugljični monoksid i zbog toga je i mozak ostao bez kisika, a uslijed toga nastupila je smrt. Teško je reći koliko je trebalo vremena da bi došlo do smrtnog ishoda. To je individualno pitanje, a ovisi o zdravstvenom stanju osobe, godinama, kondiciji... Ne nastupa smrt kod svih u isto vrijeme. Kod starije i bolesnije osobe, smrt će zbog trovanja ugljičnim monoksidom nastupiti prije", opisuje dr. Karanović podmuklost ugljičnog monoksida.

Dalje navodi da kada u selu loži vatra uz pomoć ugljena, da je takve prostorije uvijek potrebno zračiti da uvijek postoji cirkulacija čistog zraka. Inače, kod ovakvih slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom, smrt nastupa u roku od par minuta.

"Već smo spomenuli nekoliko čimbenika o čemu to ovisi. Nastupanje vremena smrti svakako ovisi i o količini ugljičnog monoksida koji je "pušten" u prostoriju, o tome kolika je to prostorija... Naime, ukoliko neka prostorija ima 200 kubika zraka, u njoj se teže otrovati nego u prostoriji koja ima, recimo samo 100 kubika zraka, odnosno koja je manja. 'Prokletstvo' ugljičnog monoksida je u činjenici da je on plin bez mirisa, okusa i da je nevidljiv", navodi liječnik.

U slučajevima trovanja ugljikovim monoksidom, ako se unesrećenu osobu pronađe na vrijeme, može je se izvesti na svjež zrak, a pomoć je moguća i u barokomori, no tu reakcije moraju biti ekspresne, kaže liječnik, da se to mora napraviti u roku 45 minuta.