ŠOK U ZAGREBU: / Susjedi uz pomoć liječnice obmanuli i zatočili staricu kako bi joj uzeli stan; Nećak u šoku: 'Čuo se krik...'

Image

Prevaranti su staricu držali zatočenu u stanu u Martićevoj ulici te s njezina bankovnog računa podizali novac

18.2.2021.
8:43
Play logo

Zagrebačka policija uhitila je troje prevaranata, među kojima je i jedna liječnica, jer su počinili niz kaznenih djela kako bi se domogli novca 89-godišnje zagrebačke umirovljenice. Kako piše Jutarnji list, cilj su im bili njezin stan od 45 kvadrata u Martićevoj ulici i 30.800 kuna ušteđevine na bankovnom računu. Trojac je staricu držao zatočenu u stanu te s njezina računa podizao sav novac trošeći ga na sebe.

Uloga 38-godišnje liječnice u ovoj prijevari bila je u tome što je starici izradila krivotvorenu dokumentaciju s lažnom dijagnozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'TROJAC' ISKORIŠTAVAO STARICU U ZAGREBU: Zatočili su je u stanu, trošili njezine novce i onemogućavali joj kontakt s obitelji

Image

'TROJAC' ISKORIŠTAVAO STARICU U ZAGREBU: Zatočili su je u stanu, trošili njezine novce i onemogućavali joj kontakt s obitelji

'Najednom se čuo krik, teta je bila vidljivo uplašena'

Prijave su podignute protiv staričine susjede J. D. (58) te D. C. (64) za protupravno oduzimanje slobode i prijevaru. Potonji je planirao domoći se stana na temelju tobože isplaćenih 25.000 eura za kupnju, a sumnjiči ga se i za nedopuštenu upotrebu osobnih podataka, krivotvorenje isprava i ovjeravanje neistinitog sadržaja. Liječnicu se sumnjiči za krivotvorenje službene isprave.

Klupko se raspetljalo nakon što je u studenome prošle godine staričin nećak uočio da je na vratima stana promijenjena brava. Zvonio je i kucao na vrata gotovo dva sata, a zatim je po nalogu policije pozvan bravar koji je obio vrata.

"Najednom se čuo krik. Vriska. Teta je sjedila vidljivo uplašena, a nepoznata žena, za koju se poslije otkrilo da je susjeda, vikala je da će zvati odvjetnika, da ništa bez njega neće. Ona je mojoj teti pisala na papire što da govori. Ostao sam zaprepašten. Nakon svega smjestio sam tetu u dom i tek smo tada shvatili da teta nema nikakve dokumente, a našli smo i kopiju nekakvog kupoprodajnog ugovora za stan. Kad sam je odveo u banku da izvadi novu karticu, vidjeli smo da je počišćeno 15.000 kuna i dvije penzije", ispričao je staričin nećak za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brigu o susjedi preuzeli 'susjedi iz pakla'

Prije nego što je postala žrtvom susjeda prevaranata, o starici je brinula njezina sestra, inače časna sestra u obližnjem samostanu, ali ona je lani preminula od covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Redovito su se družile i posjećivale. Plaćala joj je račune, a mene nisu htjele u to upletati. Međutim, nakon potresa drugu su tetu prebacili u samostan u drugi grad, a ovoj je teti organizirala skrb. Dolazile su joj osobe, nosile jelo, ali susjeda J. D. sve ih je tjerala. Kad sam je predzadnji put vidio u njezinu stanu, teta mi se žalila da ne zna gdje su joj dokumenti, a na kraju mi je rekla, kad je nastao problem, da joj ih je uzela J. D. Angažirao sam socijalnu službu i tetu u konačnici smjestio u dom, a koliko će sva ova muka potrajati i hoće li joj se ikada vratiti novac, strah me je i pomisliti", kazao je nećak.

Obmanuli je da im da punomoć za raspolaganje novcem

Policijskom istragom utvrđeno je da su makinacije susjeda na štetu starice počele u srpnju prošle godine, kada je 58-godišnja osumnjičenica 89-godišnjakinju počela zaključavati u stanu i onemogućavati joj ikakav kontakt s bližnjima. Poslije je s osumnjičenim 64-godišnjakom obmanula staricu rekavši joj da će se brinuti za nju te joj je ova potpisala punomoć za raspolaganje novcem s bankovnog računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac prijevare dogodio se lani u studenome kada se 64-godišnjak lažno predstavio kao staričin sin te krivotvorio medicinsku dokumentaciju i doveo u zabludu zaposlenice nadležnih službi koje su ovjerile promjenu odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite. Tada je na prijevaru odabrana liječnica krivotvorila staričinu medicinsku dokumentaciju i postavila joj lažnu dijagnozu.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo