SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU / Oglasili se socijalni radnici: 'Obiteljsko nasilje, koje je rezultiralo smrću jednogodišnjeg djeteta, aktualizirao je stari problem'

Image
Izvor: Ilustracija: Davor Puklavec/Pixsell

Pijani 43-godišnji muškarac je u srijedu navečer na zagrebačkoj Peščenici udarcima sjekirom u glavu ubio dijete i teško ozlijedio njegovu majku

5.1.2023.
17:35
Ilustracija: Davor Puklavec/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) ocijenila je u četvrtak u povodu jučerašnjeg tragičnog događaja obiteljskog nasilja na zagrebačkom Žitnjaku da su važnija sustavna rješenja nego individualni lov na ''krivce'' i prije nego što je činjenično stanje uopće utvrđeno.

Image
UBIO DIJETE, A MAJKU... /

Neurokirurg otkrio u kakvom je stanju žena koju je monstrum izudarao sjekirom po glavi: 'Ozljede su brutalne'

Image
UBIO DIJETE, A MAJKU... /

Neurokirurg otkrio u kakvom je stanju žena koju je monstrum izudarao sjekirom po glavi: 'Ozljede su brutalne'

HKSR u priopćenju ističe da je obiteljsko nasilje, koje je rezultiralo smrću jednogodišnjeg djeteta, ponovno aktualiziralo stari problem - javne reakcije na tragični slučaj koje u prvi plan guraju mogućnost propusta u radu socijalne službe, iako u tom trenutku javnost ne raspolaže baš nikakvom informacijom što je socijalna služba poduzela u tom slučaju.

''Paušalno nabacivanje potencijalnom krivnjom u potpunosti nalikuje bacanju perja niz vjetar koje bi socijalni radnici trebali skupljati, umjesto da se prvo utvrde stvarne činjenice pa se tek onda traži krivca'', stoji u priopćenju.

Praksa se nastavlja

Komora naglašava da bi svaka osoba koja je upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sustavu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi nikakvo jamstvo da se tragedija ne može i neće dogoditi.

Međutim, dodaje HKSR, takva se praksa nastavlja i dalje iako su sve učestaliji slučajevi nasilja usmjerenog protiv socijalnih radnika dobrim dijelom posljedica takve atmosfere koja se stvara u javnom prostoru.

''Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtualnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu'', nadodaje HKSR pozivajući sve zainteresirane strane na zajedničko traženje rješenja za probleme u sustavu socijalne skrbi, a ne na individualni progon mogućih krivaca i prije nego li je činjenično stanje uopće utvrđeno.

Pijani 43-godišnji muškarac je u srijedu navečer na zagrebačkoj Peščenici udarcima sjekirom u glavu ubio dijete i teško ozlijedio njegovu majku, svoju bivšu suprugu, da bi se potom odvezao do autoceste gdje je počinio samoubojstvo.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču