OGLAS

ilegalni biznis / Šef službe za lov na dilere PNUSKOK-a: 'Balkanski narkokartel čine povezane grupe s ex-YU prostora.' Otkrio kako djeluju

Sada se zna da su u kontaktu s drugim tzv. ćelijama balkanskog narkokartela

16.10.2021.
19:05
VOYO logo

Policija je, u suradnji s USKOK-om, razbila još jedan veliki dilerski lanac kojim se iz Bosne i Hercegovine heroin dopremao u Hrvatsku. 

Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a, nije htio otkriti kolika je procijenjena vrijednost zaplijenjene droge. Tvrdi kako se treba govoriti o generalnoj prevenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad govorimo o cijenama takvog ilegalnog biznisa, onda ponekad stimuliramo potencijalne krijumčare i kriminalne'', rekao je Rastović.

Kaže kako se radi o još jednoj ćeliji balkanskog kartela koja se specijalizirala za krijumčarenje i preprodaju heroina, ali i drugih vrsta droga. Sada se zna da su u kontaktu s drugim tzv. ćelijama balkanskog narkokartela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Veliki uspjeh /

Skoro 20 kg heroina i skoro 2 kg amfetamina, milijun kuna sve to zaplijenili su grupi dilera koju su totalno razbili

Image
Veliki uspjeh /

Skoro 20 kg heroina i skoro 2 kg amfetamina, milijun kuna sve to zaplijenili su grupi dilera koju su totalno razbili

''Balkanski narkokartel čini niz ćelija, malih kriminalnih grupa, međusobno povezanih, s prostora bivše države, sastavljene od pojedinaca iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore i Srbije, koji su se udružili. Komuniciraju, surađuju i bave se krijumčarenjem droga i pranjem novca'', kazao je Rastović.

Krim istraživanja u SAD-u i Europi pokazuju da su glavni ljudi s naših prostora. Istraživanja su pokazala da iako im je core biznis krijumčarenje kokaina, istovremeno su krijumčarili i prekursore heroina na Bliski istok i iz onog područja krijumčarili heroin za Europu. A uz put su krijumčarili i marihuanu iz Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska je mala. Novac se nalazi negdje drugdje. Najveća narko tržišta se nalaze negdje drugdje, u zapadnoeuropskim državama. Problem je što na ovom prostoru postoje snažna kriminalna udruženja i zločinačke organizacije'', rekao je Rastović.

Spomenuo je i primjer Velje Nevolje i primjene terora kod takvog biznisa, kao i sukob crnogorskih klanova gdje je ubijeno 50 ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Hrvatskoj bilježimo zabrinjavajuće trendove, ali kod nas je situacija relativno stabilna. Mi nemamo epidemiju ovisnosti o drogama, kod nas se droga još uvijek prikriveno prodaje. Kod nas se ne proizvodi droga, jer je proizvodnja te droge negdje drugdje sigurnija. Bilježimo povećanje uzgoja marihuane, prošle godine smo imali preko 217 slučajeva'', kazao je Rastović.

Tvrdi kako se policijske zapljenje povećale. 2012. bilo ih je oko 6000, sada ih je oko 11 000. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo hiper proizvodnju svih vrsta droga širom svijeta. Imamo i jako veliku potražnju za drogama. To je kriva medijska kampanja koja promovira trošenje droga kao jedan prihvatljivi stil života. Relativizira se problem'', smatra Rastović. 

Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo