SANADER USKORO PONOVNO NA SUDU: / 'Izvučeno je čak 70 milijuna kuna za crne fondove HDZ-a'

Ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i suoptuženima u aferi Fimi media, zbog optužbi za punjenje crnih fondova HDZ-a novcem izvučenim iz javnih poduzeća, počinje 16. svibnja.

25.4.2016.
12:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Početak novog procesa zakazala je sutkinja Irena Kvaternik koja je ovaj slučaj dobila nakon izuzeća sutkinje Ivane Čalić, čiju je prvu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora ukinuo Vrhovni sud RH. Prema toj presudi morao je vratiti 15 milijuna kuna, koliko je, kako je sud utvrdio, iznosio njegov dio iznosa izvučen preko Fimi medije.

Ukupno je preko te marketinške tvrtke iz javnih poduzeća izvučeno 70 milijuna kuna sredstava za crne fondove iz kojih se financirao HDZ. HDZ-u je nepravomoćnom presudom oduzeta imovinska korist od 24 milijuna kuna, a kazna za počinjeno kazneno djelo bila je pet milijuna kuna.

Presuda pala na Vrhovnom sudu

Krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Ratko Maček, bivši HDZ-ov glasnogovornik, dobio je godinu dana uvjetno uz rok kušnje od četiri godine.

No, prvostupanjsku presudu srušio je Vrhovni sud RH potkraj rujna prošle godine. Riječ je o već poznatoj odluci što je donijeta jer Mladen Barišić, kao suokrivljenik koji je izravno teretio Sanadera za uzimanje novca preko Fimi medije, nije odgovarao na pitanja obrane. Zbog toga je cijeli proces ocijenjen nezakonitim, te se mora provesti ponovno.

Barišić otvara dušu

Barišić je u međuvremenu najavio da će u ponovljenom procesu odgovarati na sva pitanja, jer ne želi da ga se smatra lažljivcem koji je krivnju priznao ne bi li sebi time olakšao poziciju pred sudskim vijećem.

Kako je u međuvremenu iz procesa izuzeta sutkinja Čalić, na Županijskom sudu u Zagrebu odredili su da će Sanaderu i ostalima sada suditi sutkinja Kvaternik. Uz nju, sudsko vijeće činit će sutkinje Daniela Kustec i Martina Maršić.

Sastavljanje sudskog vijeća nije bilo nimalo jednostavno budući da je riječ o uskočkom predmetu u kojem moraju suditi tri suca profesionalca, a ne porotnici. Pri tome se mora voditi računa i o tome da suci koji vode postupak nisu u nekoj od ranijih faza procesa poduzimali bilo kakve radnje protiv Sanadera u ovom istom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sto tisuća stranica

Sutkinja Kvaternik morala je prije zakazivanja početka suđenja proučiti 50-ak tisuća stranica sudskog spisa o malverzacijama preko Fimi medije. Doznajemo da popratna dokumentacija broji još toliko stranica.

Za 16. svibnja zakazano je tzv. pripremno ročište na kojem bi se USKOK i okrivljenici te njihovi odvjetnici trebali izjasniti koje dokaze žele provoditi ponovno, neposredno pred sudskim vijećem, a koje je dovoljno samo pročitati iz zapisnika s ranijeg suđenja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali