VELIKA AKCIJA / Razbijen balkanski narkokartel, Hrvati imali ulogu u svemu, detalji će vas zaprepastiti, a pogotovo ono što su tek planirali

Image

MUP je u petak organizirao konferenciju za novinare

26.5.2023.
13:39
VOYO logo

USKOK je, na temelju policijske kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv 22 člana međunarodne skupine osumnjičene za masovnu trgovinu raznih vrsta droge u vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura, kao i trgovinu vatrenim oružjem diljem Europe, objavljeno je u srijedu.

Riječ je o skupini koju čine osmero hrvatskih državljana, sedmorica državljana BiH, šestero državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije, a koji prema sumnjama policije i tužiteljstva pripadaju iznimno nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhićeno diljem Europe u međunarodnoj operaciji „Balkanski kartel“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika akcija

A MUP je povodom toga u petak organizirao konferenciju za novinare na kojoj su se javnosti obratili Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Ravnateljstvu policije, Vedran Libl, zamjenik ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage, Goran Lauš, voditelj Službe kriminaliteta droga, Mišo Radovančević, voditelj Odjeljenja za preprodavane droge, Sektora za organizirano kriminalitet u Upravi kriminalističke policije (Slovenija), Semin Kadić, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije (Bosna i Hercegovina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija se pozicionirala kao pouzdan parter i dokazala da može voditi ovako zahtjevno kriminalističko istraživanje", rekao je Kovač.

"Individualni pristup jedne policije ne može osigurati pristup, jedini put za uspjeh je zajednička suradnja", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirali likvidaciju

"Njegovi članovi počinili su kaznena djela s elementima nasilja i ona djela koja imaju fatalan ishod. Zaplijenjeno je oružje, droga, ova akcija je imala prevencijski učinak", rekao je Kovač.

"Čuli smo da postoji nekoliko stanova za raspačavanje droge. U prvoj fazi smo u RH najviše na području Zagreba zaplijenili gotovo četiri kilograma kokaina i 8000 eura", kazao je pak Lauš i dodao da su presreli vozilo u Sloveniji, gdje su pronašli više od 300.000 eura namijenjeno za kupnju droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U studenome prošle godine zaustavili su vozilo slovenskih registarskih oznaka, gdje je pronađeno pet kilograma kokaina i heroina. Uhićen je hrvatski državljanin", poručio je.

Mišo Radovančević iz Slovenije istaknuo je da se prema onome što je zaplijenila njihova policija, lako da zaključiti da je skupina planirala likvidaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo