Play ponuda

Radnička borba: Bacajte jaja i boju na zgrade HDZ-a!

shimmer fallback

Središnjica HDZ-a na Trgu žrtava fašizma napadnuta je u noći s četvrtka na petak kantom crvene boje!

4.3.2011.
11:32
Play ponuda

"Dogodilo se to oko 2 ujutro i zasad još uvijek vršimo provjere i tražimo počinitelja, no zasad ne bih o potencijalnim sumnjivcima", kazali su nam u uredu glasnogovornice zagrebačke policije Jelene Bikić.

Nisu htjeli komentirati činjenicu da je iste noći ulaz u stranačke prostorije HDZ-a u Karlovcu na Mažuranićevoj obali također zaliven crvenom bojom, navodeći kako je to u nadležnosti njihovih karlovačkih kolega. Osim ulaznih vrata, u Karlovcu su zaliveni i okolni stakleni prostori, na kojima se nalaze slike lokalnih stranačkih dužnosnika.

U jutarnjim satima u petak marksistička politička organizacija Radnička akcija poslala je priopćenje medijima u kojemu preuzima odgovornost za bacanje crvene boje na HDZ-ove prostorije.

"Gesta napada bojom na prostorije HDZ-a, organizacije najodgovornije za katastrofalno ekonomsko i socijalno stanje i tragičan položaj u kojemu se nalaze radnici i nezaposleni, predstavlja simboličan doprinos masovnoj pobuni koja potresa cijelu zemlju. Želja je stotina tisuća radnika, nezaposlenih, studenata i umirovljenika da HDZ zauvijek postane prošlost i da njegovi čelnici pred narodom odgovaraju za sve zločine koje su počinili. Svima koji su potlačeni i socijalno ugroženi sve je jasnije da takozvana bijedna 'oporba' na čelu s SDP-om ne predstavlja nikakvu alternativu, već se s HDZ-om nalazi u najčvršćem, jedva prikrivenom savezu. Prijevremeni izbori stoga nisu nikakvo rješenje, promijenit će se samo imena, a pljačka će se nastaviti", navodi politička organizacija koja se zalaže za ukidanje kapitalizma i uspostavu socijalističkog društva.

Smatraju kako "u ovakvoj situaciji jedinu stvarnu oporbu predstavljaju stotine tisuća nezadovoljnih radnika i ostalih koji su socijalno ugroženi. Njima nisu potrebni niti vođe niti samoprozvani lideri koji će nastojati iskoristiti narodnu pobunu za svoj osobni politički probitak".

'Napadajte HDZ jajima, bojom i sprejevima'

"Neprijatelji nisu samo oni na vlasti i njihovi politički prijatelji, nego i svi oni koji izrabljuju radnike, ne isplaćuju plaće i potkradaju poduzeća i državu", navodi udruga te poziva na štrajk: "Radnici, vrijeme je i za vašu pobunu, uđite u štrajkove i preuzmite tvornice, a profitere i tajkune pošaljite gdje im je mjesto – u zatvore! Neka sva vlast prijeđe u ruke naroda!"

Pozivaju i "sve koji su nezadovoljni da svoj stav prema ovoj zločinačkoj organizaciji zvanoj HDZ pokažu napadima bojom, jajima i sprejevima na njihove prostorije, u svakom gradu, mjestu i selu".

"Neka vas ne grize savjest zbog svježe oličenih zidova, stepenica i novih vrata – njihove prostorije su ionako uređene novcem koji su od vas ukrali!", zaključuje Radnička borba.

Organizacija je ranije djelovala u sklopu Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) i SRP-ovog političkog pomlatka, Socijalističke omladine Hrvatske (SO).

Portir čuo buku, izašao van i ugledao prizor

Kako smo doznali od policije, vandalizam na Trgu žrtava fašizma prijavio je HDZ-ov portir.

"Portir, odnosno čuvar koji je dežurao cijelu noć začuo je oko 2 sata ujutro buku. Izašao je nakon toga van i ugledao crvenu fleku na vratima te o tome obavijestio policiju", kažu zagrebački policajci.

Ovo je tek zadnji u nizu nasrtaja na stranačke prostorije vladajuće stranke. Zgrada na Trgu žrtava fašizma već je pretrpjela napad jajima, a kako je zgradu središnjice za vrijeme demonstracija u srijedu čuvala policija, prosvjednici su strgnuli zastavu HDZ-a sa zgrade u Gundulićevoj ulici, gdje su smještene prostorije zagrebačkog ogranka. U Osijeku su na HDZ bacane grude snijega, dok je najozbiljniji napad bio u Bjelovaru krajem veljače. Tada je, naime, na stranačke prostorije bačen Molotovljev koktel.

Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak snimljena je dok je jutros ulazila u Središnjicu, međutim, ne želi komentirati najnovije napade na stranku. Najavila je tek da će povodom bacanja crvene boje na stranačke prostorije HDZ-ovci Josip Đakić i Andrija Hebrang održati konferenciju za novinare u Saboru.

Vezani članak:

arti-201103040028006 arti-201102280595006 arti-201103030291006 arti-201103020848006

Play ponuda
Play ponuda