PRVI PUT U HRVATSKOJ LIJEČNIK KAŽNJEN ZATVOROM: / Nije tražio ni elementarne pretrage; šestogodišnjak preminuo

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Tužiteljstvo je ustvrdilo kako je primarijus znao da je dijete febrilno, teško diše i povrača, a nije zatražio ni vađenje krvi

14.2.2019.
22:46
Pixsell/Ilustracija
Play logo

Primarijus dr. Darko Radman (69), osuđen je u srijedu na Općinskom sudu u Zadru na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje kojim je prije četiri godine skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka Roka Begonje iz Sv. Filipa i Jakova koji je bolovao od šarlaha.

Prvostupanjsku, nepravomoćnu presudu protiv liječnika donijela je sutkinja Ana Zrilić jer je, prema optužnici, počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem. Koliko je poznato, ovo je prva bezuvjetna kazna zatvora izrečena nekom liječniku u Hrvatskoj za smrt pacijenta, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NESAVJESNO LIJEČENJE: /

Podignuta optužnica protiv zadarskog pedijatra zbog smrti šestogodišnjaka

Image
NESAVJESNO LIJEČENJE: /

Podignuta optužnica protiv zadarskog pedijatra zbog smrti šestogodišnjaka

Nije mu propisao terapiju pa niti elementarne pretrage

Dr. Radman je osuđen da je kao dežurni pedijatar, 15. veljače 2015. godine, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći, u zadarskom Domu zdravlja propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i, stoji u optužnici, propisati mu prikladnu terapiju za liječenje šarlaha.

Tužiteljstvo tvrdi kako je Radman znao da je dječaku dva dana ranije dijagnosticiran šarlah, da pije lijek Sumamed, da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji.

Poslao ih na kućno liječenje

Štoviše, u dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, unatoč vrlo teškom stanju, nad malenim Rokom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, već je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru. Ne samo da nitko od njih dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu napravljene čak ni obične pretrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega toga se, navodi tužiteljstvo, 16. veljače 2015. godine dječaku pogoršalo zdravstveno stanje te je, unatoč hitnom smještaju u Jedinicu intenzivne njege Opće bolnice Zadar, istoga dana preminuo.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo