PROSVJEDNICI U AKCIJI / Gomila se okupila ispred Županijskog suda u Zagrebu: Francisković ide u pritvor, Kovačević se brani sa slobode

Image

Deseci prosvjednika okupili su se ispred Županijskog suda u Zagrebu gdje sutkinja istrage odlučuje o istražnom zatvoru za Marka Franciškovića i Natka Kovačevića

4.12.2021.
20:19
Marko Prpic/PIXSELL

Deseci prosvjednika okupili su se ispred ulaza u istražni odjel Županijskog suda u Zagrebu, kako bi dali podršku osumnjičenicima za poticanje na terorizam, Marku Franciškoviću i Natku Kovačeviću, javlja Jutarnji.

Ispred zgrade su stigli u trenucima kada je sutkinja istrage odlučivala o prijedlogu DORH-a da se Franciškoviću i Kovačeviću odredi istražni zatvor. Prosvjednike je dočekala interventna policija u punoj spremi, iako situacija, osim glasnih povika, djeluje mirno.

Narušavanje struktura RH

Sutkinja istrage odredila je jednomjesečni istražni zatvor protiv Franciškovića zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je Kovačević pušten da se brani sa slobode.

Naime, odbijen je zahtjev tužiteljstva da se Kovačeviću odredi istražni zatvor, a sutkinja mu je odredila sigurnosnu mjeru obveznog javljanja u nadležnu policijsku postaju svaki tjedan.

"U svim svojim nastupima moj klijent je postupao miroljubivo i nije propagirao niti bilo koga poticao na bilo kakvo nasilje", komentirao je Franciškovićev odvjetnik Stipica Akrap.

Edin Muminagić, odvjetnik Natka Kovačevića kazao je kako odluka o puštanju Kovačevića da se brani sa slobode stupa na snagu odmah i kako za sada ne razmišljaju o žalbi.

Preostalih pet osumnjičenih za javno poticanje na terorizam tijekom neprijavljenih prosvjeda protiv epidemioloških mjera, pušteno je u petak na slobodu.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 4. prosinca 2021. provelo dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. Kaznenog zakona te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Nasilne metode borbe protiv institucija

Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021. godine, na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti Covid 19, te objavljivali snimke tih istupa kao i drugih istupa. Osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Republike Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima i te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu", priopćili su iz DORH-a

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali