Potvrđena je presuda Tomislavu Horvatinčiću (71). Naime, Županijski sud u Zadru potvrdio je kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora građevinskom poduzetniku iz Zagreba koji je osuđen zbog izazivanja tragične pomorske nesreće u kolovozu 2011. godine u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro, nakon što se jahtom zabio u njihovu jedrilicu, javlja Novi list.

U prva dva postupka protiv Horvatinčića, šibenska sutkinja Maja Šupe, osudila ga je 2015. na uvjetnu kaznu, a 2017. čak i oslobodila krivnje. Tek u trećoj presudi ove godine u ožujku, Horvatinčić je kažnjen s četiri godine i 10 mjeseci zatvora, no došla je u pitanje zbog upitne nadležnosti sudovanja Općinskog suda u Šibeniku.

Riješena dilema

Zbog promjene Kaznenog zakona i pooštrenja kazni niži sud nije smio voditi postupak jer se Horvatinčić tereti za kazneno djelo izazivanja smrtne nesreće za koje je zakonskim promjenama od 1. siječnja ove godine kazna povišena na 15 godina. Općinski sudovi su po novome nadležni za nedjela do 12 godina pa ispada da je šibenski općinski sud besmisleno sudio više od dva mjeseca.

Pravni stručnjaci su upozoravali da je i sucima nejasno drži li vodu priziv nadležnosti jer se Horvatinčiću sudilo za tragediju iz 2011. godine prema starom Kaznenom zakonu, onom još iz 1997. godine koji predviđa sankciju od tri do 10 godina zatvora. Međutim, ovom odlukom zadarskog suda dilema je riješena, piše Novi list.

Tražio prostor u medijima

RTL je kontaktirao odvjetnika Veljka Miljevića koji je rekao kako odluka o presudi nije ni otpravljena sa suda, iako na sudu kažu da je otpravljena jučer. No, sam Horvatinčić je dao nešto opširniju izjavu, iako također nije htio komentirati presudu.

"Odluku da je moja presuda pravomoćna nisam dobio, niti sam je vidio, stoga je ne mogu niti komentirati. No, ja sam osobno donio jednu odluku, a to je da neću davati bilo kakve izjave ubuduće, osim ako mi se ne omogući medijski prostor gdje ću gledateljima 'uživo' moći detaljno iznijeti svoju stranu priče i uputiti ih u sve što se događalo", zahtijevao je osuđeni poduzetnik.