Play ponuda

USKOK u ZG Holdingu: / Istražuju se ugovori Bandića i Mamića!

shimmer fallback
4.4.2014.
6:47
Play ponuda

DORH je navodno policiju uputio u Holding istražujući navode kaznenih prijava podnesenih zbog sumnji na tri oblika kršenja zakona, piše Jutarnji list.

Radi se o već više puta iznesenim optužbama da su neke od osoba, zaposlenih u Holdingu, dobili posao dobili na osnovi krivotvorenih diploma, što je nedavno ponovno postalo aktualno nakon što je Visoka policijska škola objavila da je poništena diploma zamjenika šefa gradonačelnikovog kabineta Roberta Ljutića zbog sumnji da je prepisao diplomski rad.

Osim toga istražitelji provjeravaju i optužbe da su neke od osoba iz Holdinga naplaćivale zapošljavanje u Holdingu odnosno tražile mito od osoba koje su tražile posao.

Sponzorski ugovori Zagreba i Dinama

Treća stvar koja je posebno zanimala istražitelje bili su sponzorski ugovori Grada Zagreba s HNK Dinamo. Jednostavnije, novac koji je godinama Zdravko Mamić dobivao od Milana Bandića za svoj nogometni klub i to za različite stavke.

Taj iznos je, u zadnjih 12 godina Bandićeva mandata iznosi oko 250 milijuna kuna, saznaje Jutarnji list iz izvora bliskih istrazi u Holdingu.

S druge strane, izvor iz Holdinga kaže da su se istražitelji koncentrirali na dokumentaciju vezanu za isplatu 15 milijuna kuna što je postignuto izvansudskom nagodbom u rujnu 2011. za mandata uprave Holdinga na čelu s Ivom Čovićem.

Podsjetimo, za 7,5 milijuna kuna godišnje Holding je plaćao prostor za reklame na stadionu. Reklamirali su se Robni terminali, Zagrebački velesajam, Gradska plinara i sam Holding. Tri rate Holding je uredno platio dok su problemi nastali prilikom naplate one posljednje transakcije vrijedne 7,5 milijuna kuna. Holding nije imao novca i slučaj je završio na sudu.

U rujnu 2011. godine Dinamo je dobio spor, ali se Holding odlučio žaliti Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu gdje je spor bio aktivan sve do konca 2013. godine. Tada su suprotstavljene strane sjele za stol i postigle nagodbu prema kojoj je Zagrebački holding pristao isplatiti Dinamu 15 milijuna kuna u šest mjesečnih rata.

Play ponuda
Play ponuda