Play ponuda

FOTO: / Nakon stana, pretresa se i Vidoševićev ured u HGK

shimmer fallback

Šef HGK Nadan Vidošević navodno je osumnjičen u aferi izvlačenja 32 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore.

12.11.2013.
9:07
Play ponuda

Nadan Vidošević navodno je osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti u sklopu afere izvlačenja 32 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore.

Nakon što su pretresli stan Nadana Vidoševića, istražitelji su ušli i u HGK kako bi pretresli njegov ured. Također, saznaje se da je na obavijesni razgovor sprovedena Josipa Mladinov, voditeljica službe za računovodstvo.

'Hrvatska gospodarska komora u istražnom je postupku kooperativna te surađuje s nadležnim tijelima. Za vrijeme trajanja istrage nismo u mogućnosti komentirati slučaj', priopćili su iz HGK. Kompanija Kraš nema nikakvih komentara, poručili su nam u Odnosima s javnošću.

Podsjetimo, Zdenka Peternel, bliska suradnica Nadana Vidoševića, uhićena je još 17. listopada zbog sumnje da je na temelju fiktivnih faktura iz HGK izvukla 32 milijuna kuna. U tome su joj pomogli Davor Komerički, dugogodišnji suradnik HGK, te Igor Premilovac.

Nakon uhićenja Peternel, koju su mnogi smatrali Vidoševićevom desnom rukom, šef Komore je sazvao novinare kako bi ih pokušao uvjeriti da je i sam iznenađen aferom.

"Kažu da muž zadnji sve sazna", bio je Vidoševićev komentar. Naveo je da su u Komori svi iznenađeni i da je riječ o neugodnom događaju.

Odvjetnik privedene Peternel Davorin Budin tvrdi da je iz medija doznao da je Vidošević na obavijesnom razgovoru, a na pitanje o poveznici između dva slučaja, Vidoševićevog i onoga zbog kojega terete njegovu klijenticu, odgovara:

"Ne mogu vam to komentirati, jer ne znam ni na temelju čega je odveden na razgovor", kazao nam je Budin.

'Drago mi je da institucije rade. Ali želim upozoriti da priča oko javnog novca, ovlasti i pozicija mora imati drugu konotaciju. Kad su u pitanju Gospodarska i Obrtnička komora, ovakve stvari su nedopustive i najodgovornije osobe u instituciji moraju preuzeti odgovornost. Još prije mjesec dana sam rekao da Vidošević mora odstupiti', poručio je ministar obrta Gordan Maras u izjavi za Soundset, te nastavio u oštrom tonu.

'Do posljednjih predsjedničkih izbora Vidošević je bio vrlo ugledan član HDZ-a. To je ta razina odgovornosti HDZ-a koja se prakticirala 90-ih, a ja bih rekao nastavila poslije 2004. do 2011. kad su bili na vlasti na čelu sa Sanaderom. To je dokaz da ovo itekako ima veze s njima, a s SDP-om apsolutno nikakve', zaključuje ministar Maras.

Nadan Vidošević karijeru je počeo u Dalmacijacementu 1986. godine kao referent plana i analize Tvornice salonita Antiša Vučičić. Strelovit karijerni uspon počinje već 1990. godine, kad je postao generalni direktor te firme.

Kraće će razdoblje provesti na mjestu splitsko-dalmatinskog župana, a do 1995. će biti i ministar gospodarstva. Tada dolazi u Hrvatsku gospodarsku komoru i ne miče se s mjesta predsjednika HGK sve do dana današnjeg. Paralelno od 2005. obnaša i funkciju predsjednika uprave Kraša.

Iako je zbog pozamašne imovine znao isticati da je to sve stekao bez pomoći iz politike i matičnog mu HDZ-a, politika mu nikad nije bila mrska. I sam je pokušao postati predsjednik države 2010. godine, no ta je kandidatura završila neuspjehom. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Play ponuda
Play ponuda