Pazite gdje ostavljate svoje podatke i ne nasjedajte na ovakve prijedloge

Provedenim kriminalističkim istraživanjima sumnja se da je 35-godišnja hrvatska državljanka počinila kaznena djela nedozvoljena uporaba osobnih podataka, krivotvorenje isprave i prijevara.

25.11.2014.
11:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tijekom 2014. godine 35-godišnjakinja je u nekoliko poslovnica teleoperatera u Osijeku sklopila pretplatničke ugovore koristeći se osobnim podacima 42-godišnje hrvatske državljanke, bez njezinog znanja. Tom je prilikom 35-godišnjakinja uz popust kupila nekoliko mobitela, koje je potom prodala za neutvrđeni iznos, izvijestila je PU osječko-branjska.

Policija poziva na oprez

"S obzirom na pojavu nedozvoljene uporabe osobnih podataka, kao i iskorištavanja osoba za sklapanje pretplatničkih ugovora s namjerom daljnje preprodaje mobilnih telefona i SIM kartica za uporabu do blokade od operatera uslijed nepodmirenja dospjelih računa, pozivamo građane da se obrate u najbližu policijsku postaju i prijave ovakve i slične slučajeve počinjenih i pokušanih kaznenih djela na njihovu štetu, kako bi spriječili daljnje širenje ovakvih pojava", stoji u priopćenju policije.

Ne ostavljajte svoje osobne podatke bez nadzora

Pozivaju građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti sa sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu.

Ne nasjedajte na ovakve prijedloge

Upozoravaju građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge osoba koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone uz obećanje da će za dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune, jer su oni kao potpisnici ugovora sami odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali