Trojica muškaraca kazneno su prijavljeni jer su nekontroliranim paljenjem korova i niskog raslinja početkom ožujka izazvali požar na području Smokvice na Korčuli, koji se proširio zbog jakog vjetra pa su ga vatrogasci tek nakon mjesec dana stavili pod kontrolu.

Dubrovačko-neretvanska policija priopćila je u srijedu da je za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom osumnjičila muškarce u dobi od 63, 74 i 42 godine.

Tereti ih da su 4. ožujka bez potrebnog nadzora spaljivali korov i nisko raslinje na predjelu Smoline, pri čemu je došlo do nekontroliranog širenja vatre te požara koji je pod nadzor stavljen tek 6. travnja.

U gašenju požara sudjelovalo je oko 60 vatrogasaca.

Požar još tinja

Iz policije podsjećaju građane da je na snazi zabrana paljenja vatre na otvorenom prostoru, sukladno odluci županijske Vatrogasne zajednice.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović sinoć je Hini izjavio da je ovaj požar zaustavljen, ali još nije ugašen.

Stoga će još nekoliko dana požarište čuvati članovi pet korčulanskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, a postrojbe s kopna su povučene.

"Sanirali smo rubove požarišta. Čuvat ćemo da se ne bi proširilo, jer je riječ o velikoj površini od gotovo 200 hektara guste borove šume“, rekao je Simović.