Na upit o osobama i tvrtkama o kojima se radi, iz Županijskog državnog odvjetništva su naveli da sada o tome ne mogu govoriti, a riječki Novi list danas navodi da je riječ djelatnicima Croatia osiguranja od kojih je prvoosumnjičeni Zoran Zaninović iz Zagreba, koji je bio odgovorna osoba u generalnoj direkciji te da su drugo i trećeosumnjičeni bili čelnici riječke filijale Croatia osiguranja Vanja Frančišković i Vesna Humljak.

Dokumentacija o nezgodi nije bila potpuna

Prema Novom listu, osumnjičeni su još i procjenitelji Croatia osiguranja Ivica Barkidžija i Josip Glavan, a šestoosumnjičeni je vlasnik tvrtke Amec, za koju se sumnja da se okoristila na teret Croatia osiguranja, riječki poduzetnik Mirko Pavičić.

Iz Županijskog državnog odvjetništva navode, ne spominjujući imena osumnjičenih, da se osnovano sumnja da je Pavičić, koristeći prijateljske odnose s Frančiškovićem i Humljak, zatražio od njih da se u pokriće osiguranja uzme pomorska nezgoda motorne jahte u vlasništvu njegovog trgovačkog društva, kojom je u trenutku nezgode upravljao njegov sin, iako je znao da dokumentacija o nezgodi nije potpuna.

Motorna jahta bila je osigurana policom osiguranja zaključenom u filijali osiguravatelja u Rijeci.

Kada su njih dvoje pristali na to, Zaninović je kao direktor sektora osiguranja prometa i kredita odobrio otvaranje štetovnog spisa kojim je pomorska nezgoda uzeta u pokriće osiguranja. Osumnjičeni referent obračunao je i priznao štetu na plovilu, nakon nedostatno pribavljene dokumentacije o uzroku pomorske nezgode i nakon izmijenjenog izvještaja o procjeni i visini nastale štete kojeg je sastavio drugi osumnjičeni referent.

Sporna procjena nastale štete

Po odobrenju Zaninovića, nakon što je Humljak potpisala obračun i isplatila štetu, Amecu je navodno, na teret Croatia osiguranja isplaćeno u tri navrata ukupno 1,2 milijuna kuna. Na osnovi izmijenjenog izvještaja o procjeni i visini nastale štete priznat je i potpuni gubitak pogonskih motora, koje je tvrtka Amec naknadno prodala za 427.967 kuna i tako se na teret Croatia osiguranja okoristila za ukupno 1,6 milijuna kuna.

K tomu, sumnja se i da su Frančišković, Humljak te Barkidžija i Glavan u još dva navrata, prekoračujući svoje ovlasti, s ciljem pogodovanja fizičkim osobama s kojima su Frančišković i Humljak u prijateljskim vezama, pribavili imovinsku korist uzimajući pokriće za osiguranja šteta, koje prema internim pravilima Croatia osiguranja nisu trebale biti isplaćene.

Tako je na teret Croatia osiguranja navodno isplaćeno 37.731 kuna te još 25.795 kuna.