OBNOVLJEN POSTUPAK: / Vinku Mladineu će se ipak suditi

shimmer fallback
22.7.2015.
13:16
Play logo

Vrhovni sud prihvatio je žalbu tužiteljstva koje je tražilo obnovu postupka i slučaj vratio u tzv. fazu optuženja, što znači da će optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ponovno odlučivati o pravomoćnosti optužnice koja je odbačena jer su je nadležne tužiteljice podnijele jedan dan nakon isteka roka.

Obnovu postupka tužiteljstvo je tražilo nakon što je, kako su priopćili u ožujku ove godine, "Državnoodvjetničko vijeće svojim odlukama utvrdilo stegovnu odgovornost zamjenica županijske državne odvjetnice uslijed čijih je stegovnih djela došlo do propuštanja roka za podizanje optužnice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje su nestali milijuni?

U optužnici koju je sud i prije odbacivanja vraćao na doradu tužiteljstvo tvrdi da je Marinovićeva tvrtka od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 "privremenih situacija" u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora.

Tvrtka zadarskog poduzetnika, prozvanog "dalmatinskim kraljem otpada", time je navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna. U tužiteljstvu sumnjaju da je Zrnić Marinović bivšem direktoru Fonda u više navrata zauzvrat predao najmanje 900 tisuća kuna, nakon što je ispostavljanje neosnovano uvećanih računa dogovarali od sredine 2006. do kraja 2010. u Zagrebu, Zadru i Obrovcu.

Počelo s Fimi medijom

Play logo

Istragu u ovom slučaju isprva je vodio Uskok koji ju je u više navrata proširivao. Poslovanje Fonda počelo se propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, zbog čega su nepravomoćno osuđeni bivši premijer Ivo Sanader, njegova bivša stranka i nekadašnji HDZ-ovi dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladineo je, u međuvremenu, optužen i da je zajedno s bivšom HDZ-ovom saborskom zastupnicom Barbarom Bešenić te još četvero optuženika i tri tvrtke, Fond oštetio za 130 milijuna kuna fiktivnim otkupom PET ambalaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo