NEOPREZNOST GA KOŠTALA OZLJEDE: / Lovac cijev puške naslonio na čizmu pa si slučajno propucao nogu

Pomoć je ozlijeđenom lovcu pružena u pulskoj Općoj bolnici gdje je utvrđeno da njegova ozljeda nije teška

8.1.2021.
15:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na predjelu Debeli vrh kod Brgudca, 6. siječnja u jutarnjim satima ozlijeđen je 67-godišnji lovac, priopćeno je iz policije u Buzetu. Kako prenosi Večernji list, utvrđeno je da je lovac u jednom trenutku cijev puške usmjerio prema tlu, naslonio ju na čizmu pa slučajno opalio.

Tako si je ozlijedio nogu. Pomoć je ozlijeđenom lovcu pružena u pulskoj Općoj bolnici gdje je utvrđeno da njegova ozljeda nije teška.

Policija apelira na lovce

Policija apelira na pojačan oprez lovaca i na pridržavanje pravila lovačkog ponašanja kako bi se izbjegle nesreće tijekom lova te se zaštitila sigurnost svih sudionika lova.

"Način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine. Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je kako je lovačko oružje 'vatreno oružje kategorije B kojim se smije loviti divljač po propisima o lovstvu'. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.

S oružjem i streljivo mora se postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju. Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu. Vlasnik je dužan oružje čuvati u stambenom ili drugom prostoru u mjestu prebivališta, a ako odlazi na vrijeme duže od godinu dana, oružje treba predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem. Zakon isto tako propisuje da se oružje za lov može posuđivati, ali samo osobama koje imaju oružni list za takvu vrstu oružja ili odobrenje za nabavu takve vrste oružja. U slučaju gubitka ili krađe lovačkog oružja i streljiva, vlasnici su dužni bez odgode prijaviti policiji takve događaje", poručili su iz policije.

Isto tako, iz policije upozoravaju da oružje mora biti prazno kada se ne lovi i da s njim treba oprezno rukovati, prenosi Večernji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali