MEĐU ŽRTVAMA I BEBA: / Raspisali potragu za dvojicom zapovjednika JNA - dozvolili su ubijanje civila u okolici Korenice i Rakovice

Image
Foto: PU istarska

Policijska uprava Ličko-senjska raspisala je potrage za dvojicom pripadnika JNA zbog ratnih zločina u 15 mjesta u okolici Korenice i Rakovice

28.4.2021.
19:11
PU istarska
VOYO logo

Policijska uprava Ličko-senjska raspisala je potrage za dvojicom pripadnika JNA zbog ratnih zločina u Domovinskom ratu počinjenih na području Korenice i Rakovice, javlja Kaportal. Dvojac, 78-godišnjak i 79-godišnjak su osumnjičeni da su od 8. listopada do 10. studenog 1991. godine, kao zapovjednici Općinskog štaba teritorijalne obrane Korenica odnosno isturenog komandnog mjesta 13. korpusa JNA u Mukinjama propustili spriječiti ubijanje civilnog stanovništva u mjestima Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača, Korana, Drežnik Grad, Lipovača Drežnička Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovica.

"Na taj način su dopustili da njihovi podređeni ubiju 35 osoba - civila i teže rane njih pet. Tada je pričinjena i velika materijalna šteta kroz uništavanje imovine u velikim razmjerima i to obiteljskih kuća, gospodarskih objekata, poslovnih zgrada, ustanova i vjerskih objekata", navodi ličko-senjska policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, 79-godišnjaka sumnjiče da 26. rujna 1991. nije spriječio granatiranje kampa u Grabovcu u kojem su bile smještene izbjeglice iz Korenice te da je dopustio da njegovi vojnici ubiju troje civila, među kojima i bebu od tri mjeseca i rane još pet osoba. Kaznena prijava protiv dvojice pripadnika JNA podnesena je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a potrage su raspisane, jer su nedostupni domaćem pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo